Welke schutting past bij jou?

Welke schutting past bij jou?

Als je een nieuwe schutting gaat plaatsen, kun je tegenwoordig uit een breed aanbod kiezen. Dan zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij voor jou de voor- en nadelen van alle type schuttingen op een rijtje.

Riet- of Wilgenmat
Een rietmat of wilgenmat is een goedkope optie als schutting. Deze matten worden door middel van staaldraadjes aan elkaar geregen. Omdat het een mat is, is deze op zichzelf niet zo stevig. Daarom kun je deze het beste tegen een bestaande schutting of een gaaspaneel bevestigen. Het staaldraad zal na verloop van tijd gaan roesten. Maar omdat de matten zo voordelig zijn is het wel een mooi, budgetvriendelijk alternatief om toch meer natuurlijke sfeer in je tuin te brengen.

Haag of natuurlijke afrastering
Een haag is mooi in een natuurlijke tuin. Het is een type afrastering die perfect is voor meer privacy creëren zonder het gevoel te hebben dat je tussen 4 muren zit. Een haag hoeft niet duur te zijn maar vraagt wel veel onderhoud. Dit betekent dat er veel tijd gaat zitten in het snoeien en watergeven van de haag. Het is namelijk een levende schutting. Nadeel is ook dat een haag ongewenste bezoekers kan aantrekken.

Composiet
Composiet is een soort samengeperste kunststof. Het is een stof die niet zal oxideren of roesten. Daarom is deze super onderhoudsvriendelijk. Hij blijft dus altijd goed. Omdat het in essentie een kunststof is, is deze uit dit lijstje wel het slechtst voor het milieu. Wel is composiet in bijna elke kleur te verkrijgen. Daarbij is het ook in elke vorm te verkrijgen omdat het geen natuurproduct is.

Bamboe
Bamboe schuttingen geven veel sfeer en een zomerse look. Maar het is ook nog eens super duurzaam en goed voor het milieu. Dankzij de veelzijdigheid van bamboe zijn deze schuttingen ook in veel varianten te verkrijgen. Het nadeel van bamboe is wel dat als het buiten staat het zal vergrijzen. Dit vraagt dus om behandeling als je kleurbehoud belangrijk vindt. Verder kan bamboe gaan scheuren bij warm weer. Eigenlijk net als met hout dat uitzet bij warm weer.

Stenen schutting
Je kunt er ook voor kiezen om een schutting te laten metselen. Dan heb je een mooie stenen muur als afrastering. Het is super stevig en blijft altijd goed staan. Over het algemeen zal een stenen muur ook niet verkleuren. Belangrijk is dat een muur de duurste optie is van deze lijst. Daarom kiest men meestal voor één muur als tuinafrastering als ze voor een muur gaan. Voor de sfeer vullen mensen dit dan vaak aan met meer natuurlijke schuttingen. Je kunt natuurlijk ook kijken naar het combineren van een halve muur met een andere schutting erboven, zoals op de foto gedaan met een bamboeschutting.

In conclusie
Er valt voor elke schutting wel iets te zeggen. Alle schuttingen hebben voor- en nadelen en uiteindelijk is het aan jou om te kiezen wat het beste bij je past. Hierbij zijn milieu, onderhoud en prijs belangrijke overwegingen, maar ook smaak. Je wilt natuurlijk wel dat het allemaal mooi in je tuin past. Voor vrijblijvend advies over bamboe, riet-, wilgen-, of heidematten kun je altijd een berichtje sturen naar onze klantenservice.

Schutting gemist? Heb je suggesties voor schuttingen die niet op deze lijst staan, laat het ons dan weten.