Bamboe Theater voor Operavoorstellingen in Noordwijk

Bamboe Theater voor Operavoorstellingen in Noordwijk

Dit mobiele bamboe theater werd in 2017 ontworpen door Studio Akkerhuis voor de opera voorstelling Gestrand Verlangen van stichting Kunstklank. Stichting Kunstklank organiseert al 18 jaar voorstellingen waarin professionele en niet professionele kunstenaars en artiesten samenwerken.

Tot nu toe werd er elk jaar een nieuw, en niet herbruikbaar, openlucht podium en tribune gebouwd op verschillende locaties in Noordwijk. In opdracht van Kunstklank bedacht Studio Akkerhuis een uniek overdekt theater waarbij de duurzaamheid van de structuur, de inrichting en het gebruik ervan centraal staat.

Het design lijkt op een combinatie van een klein amfitheater en een bedoeïenentent die doet denken aan een 19e eeuws reizend circus.

Op ons advies werd er gekozen voor 4 verschillende soorten bamboe met verschillende diameters voor de bouw van de tent structuur en tribunes. Dit leidde tot een totaal van 5.800 bamboe palen die allemaal handmatig aan elkaar werden gezet met bouten of touw.

Het theater kan door eigen mensen en vrijwilligers worden opgebouwd en afgebroken waardoor het volledig herbruikbaar is. Het theater is ook flexibel omdat de configuratie van de tribunes kan worden aangepast aan verschillende voorstellingen en locaties.

Alleen voor de grondwerken en funderingen, het canvas en de centrale kroon met metalen verbindingen werd er beroep gedaan op professionals. Alle andere werkzaamheden werden uitgevoerd door een team van 50 vrijwilligers gedurende een totale periode van 3 maanden. Aan het einde van het seizoen wordt het bamboe theater ontmanteld en opgeborgen tot het volgende jaar. Alle bamboe elementen zijn zo gemaakt dat ze niet langer zijn dan 5,8 m en dus makkelijk in kleine zeecontainers passen.

Voor de fundering werden 32 betonnen voetplaten van elk 760 kg gebruikt. Dit om te garanderen dan de bamboe structuur zelf bij een windkracht tot 8 Beaufort op zijn plaats blijft staan.

Met een diameter van 20 m, een hoogte van 7 m, en een maximum bezetting van 250 personen, blijft het theater een relatief intieme ruimte waar het publiek nooit verder dan 10 m van de actie verwijderd is. Het gebruik van bamboe zorgt voor een warme sfeer en het canvas zorgt ervoor dat de toeschouwers, de kostuums en de techniek beschermd zijn tegen verschillende weersituaties.

Dit bamboe theater zorgt voor een bijzondere ervaring waarbij voorstelling, architectuur en landschap onverbrekelijk met elkaar worden verbonden. Het natuurlijke decor met rondom zicht op strand en zee en de ondergaande zon als theaterlamp, vormt een integraal onderdeel van een muzikaal-theatrale totaalbeleving met solisten, koor, orkest en dans.

Dit jaar vindt de opera voorstelling plaats op het Noorderstrand van Noordwijk, in de komende jaren zal het opduiken in de duinen, het bos of de bollenvelden.