Terras Aanleggen - Bamboe Vlonder Maken

Terras Aanleggen - Bamboe Vlonder Maken

Zelf een terras aanleggen met bamboe vlonderplanken? In deze handleiding laten we zien hoe je een professionele vlonder kan maken in 6 stappen. Met onze automatische rekentool kan je gemakkelijk de benodigde materialen berekenen en snel van start gaan met vlonderplanken leggen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk dus goed hoe je jouw vlonderterras wilt leggen en maak een schets van je terras. Zo kan je gemakkelijk berekenen welke materialen je nodig hebt. Teken op de schetsen ook het legpatroon, de fundering, draagbalken en het eventueel zaagverlies.

 1. Hoe groot wil je jouw vlonderterras maken?
  Voor een terras met een eettafel, 4 stoelen en een ligbed moet je al snel rekening houden met een terras van 4 x 5 m (20 m). Geef ook aan in welke richting je de vlonderplanken zal monteren (in de lengte of in de breedte). Terrasplanken worden vanuit esthetische overweging vaak parallel aan het huis gelegd waardoor er vaak geen afschot in acht wordt genomen. Voor een optimale levensduur van je vlonderplanken adviseren wij echter om steeds 1-2% afschot te voorzien (1 cm afloop per meter).
 2. Waar ga je het terras aanleggen?
  Als je het terras wilt aanleggen op een vlakke ondergrond, zoals dat van een dakterras of balkon kan je rubberen tegels als basis gebruiken. Laat eerst berekenen of je dak of balkon geschikt is om het gewicht van de vlonder te dragen! Wil je een vlonder maken in de tuin of aan het water dan is het belangrijk dat je een stabiele onderconstructie / fundering maakt waarop de vlonderplanken bevestigd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardhouten funderingspaaltjes of verstelbare vloerdragers.
 3. Welk gereedschap en materialen heb je nodig?
  De benodigde gereedschappen en materialen om een vlonder te bouwen zijn afhankelijk van de ondergrond. Wat je zeker altijd nodig hebt zijn: uitzettouw, rolmaat, potlood, lange waterpas, afkortzaag, accuboormachine, vlonderplanken, draagbalken en vlonder clips. Afhankelijk van welke onderconstructie je gaat bouwen, heb je ook het volgende gereedschap en materiaal nodig: schop, hark, boormachine, grondboor, paalhamer, stanleymes, ratelaar, worteldoek, rubberen tegels, betontegels, verstelbare vloerdragers, piketpalen en slotbouten.

Materialen Berekenen

Bamboo Import vlonderplanken hebben een standaard afmeting van 140 x 1850 mm. Dat wil dus zeggen dat je 4 planken nodig hebt per m2. Houd niet alleen rekening met de breedtemaat (140 mm) van de vlonderplanken, maar ook met de ruimte tussen de vlonderplanken (6 mm).

De afstand tussen de draagbalken mag maximaal 50 cm bedragen (hart op hart). 1 terrasplank wordt dus ondersteund door 4 draagbalken. Om het exacte aantal draagbalken en piketpalen te berekenen, geven we hieronder een voorbeeld:

 • In dit voorbeeld gaan we uit van een terras met een lengte van 500 cm en een breedte van 400 cm. Om het aantal draagbalken te berekenen deel je de lengte van het terras door de balkafstand. In dit voorbeeld is dat 500 cm / 50 cm = 10 + 1 eind ligger maakt 11. Vervolgens vermenigvuldig je deze 11 met de breedte van je terras in meters, 11 x 4 = 44 meter. Voor het totale terras heb je dus 44 strekkende meter draagbalken nodig.
 • Ga je piketpaaltjes gebruiken als fundering dan kan je het benodigde aantal op de volgende manier berekenen: Deel de lengte van het terras in cm door 50 cm, en de breedte door 50 cm. Bij een terras van 500 bij 400 cm heb je dus 500 / 50 = 10 piketpalen nodig voor de lengte, en 400 / 50 = 8 piketpalen voor de breedte. Voor het hele terras heb je in dit geval dus 10 x 8 = 80 piketpalen nodig.

Let op! De fundering is de basis van je terras, bespaar hier niet op en hou je altijd aan de geadviseerde overspanningsafstand.


Bamboe Terras Aanleggen in 6 Stappen

Stap 1: Uitlijnen en Ondergrond

 • Bepaal waar je de vlonder wilt maken en span uitzettouw zodat je weet waar de draagbalken moeten komen. Het kan makkelijk zijn om de contouren van de vlonder uit te zetten met kleine piketpaaltjes. Houd er rekening mee dat de draagbalken haaks onder de vlonderplanken komen te liggen.
 • Egaliseer de ondergrond met een schop en een hark en zorg voor een goede water doorlatende grondstructuur onder de terrasplanken. Je kan bijvoorbeeld een ondergrond maken met laagjes zand en grind van ongeveer 10 cm dik.
 • We raden aan om de vlonder minimaal 10 cm vrij van de grond te maken. Dit zorgt voor een goede ventilatieruimte onder het terras, zodat die onderaan snel opdroogt na een regenbui. Komt het dek van de vlonder op een hoogte van meer dan 50 cm, dan is het niet noodzakelijk om de grond te egaliseren.j
 • Als de ondergrond voor je bamboe vlonder klaar is, kun je verder gaan met het uitzetten van de lijnen. Geef aan waar de piketpalen, vloerdragers of tegels moeten komen door een markering aan te brengen op de ondergrond. Houd er rekening mee dat de piketpalen in de breedte maximaal 50 cm uit elkaar mogen staan en 50 cm in de lengterichting van de vlonderplanken. Afmetingen zijn steeds hart op hart.

Stap 2: Piketpalen plaatsen

* Je kan deze stap overslaan als je tegels of verstelbare vloerdragers gebruikt.

 • Na het uitlijnen en markeren van het terras is het tijd om de piketpalen te plaatsen. Maak met een 7 cm grondboor gaten voor de hardhouten 6 x 6 funderingspaaltjes en sla de paaltjes in de grond.
 • Plaats de piketpalen ongeveer 80 centimeter diep in de grond, zo voorkom je dat bij strenge vorst de palen omhoog komen.
 • Houd er bij het positioneren van de piketpalen rekening mee dat de draagbalken met M8 slotbouten LANGS de paalrijen gemonteerd worden en niet OP de paalkoppen.

Stap 3: Worteldoek plaatsen

 • Om te voorkomen dat er onkruid tussen de vlonderplanken gaat groeien is anti worteldoek praktisch onmisbaar. Indien je geen piketpaaltjes gebruikt kan je het worteldoek direct op de geegaliseerde grond leggen.
 • Heb je wel een fundering gemaakt met piketpaaltjes, leg dan het worteldoek over de palen heen en snij met een stanleymes een kruis op elke paal. Vervolgens kun je gemakkelijk het worteldoek over de piketpalen heen schuiven.
 • Zorg dat er bij het aanbrengen van het worteldoek steeds een overlap is van circa 20 cm. Eventueel kun je het geheel vastnieten met een tacker.

Stap 4: Draagbalken plaatsen

 • Nu dat het worteldoek geplaatst is kan je de draagbalken monteren. Gebruik draagbalken met een minimale afmeting van 40 x 60 mm. Wij adviseren Azobe hardhouten regels van 45 x 70 mm en bij voorkeur in de staande opstelling, dus met de 70 mm zijde omhoog. Dit geeft minder doorbuiging dan wanneer ze liggend worden gemonteerd.
 • De bevestiging van de draagbalken kan op verschillende manieren, maar vermijd steeds direct contact met de ondergrond. Gebruik bijvoorbeeld rubberen / betontegels van ca. 40-50 mm dik, of in hoogte verstelbare vloerdragers ter ondersteuning van de draagbalken. Wanneer je de draagbalken op beton tegels gaat bevestigen gebruik je best verbindingshoekjes of slagbouten om deze vast te zetten.
 • Bij het bevestigen aan piketpaaltjes moeten de draagbalken aan de zijkant van de piketpaal worden bevestigd en niet op de palen. Door de draagbalken aan de zijkanten te monteren, bieden ze meer stevigheid. Gebruik hiervoor bij voorkeur M8 x 120 mm slotbouten. De kopse kanten van de hardhouten draagbalken mogen niet direct tegen elkaar liggen, houd ca. 5-8 mm tussenruimte aan zodat ze kunnen werken.

Belangrijk! Voor een goede afwatering is het noodzakelijk om in de lengterichting van de vlonderplanken te zorgen dat er per strekkende meter ongeveer 1 cm afschot zit zodat er geen regenwater op de planken blijft liggen.

Stap 5: Vlonderplanken leggen

Onze bamboe vlonderplanken bevestigen is heel eenvoudig. In plaats van schroeven door de vlonderplanken heen te moeten schroeven zijn onze bamboe vlonderplanken uitgerust met een uitsparing zodat de speciale vlonder clips in de planken grijpen. Op deze manier kan je de terrasplanken blind bevestigen (schroeven zijn uit het zicht) wat uiteraard veel mooier is. Bovendien heb je bij het gebruik van de montage clips meteen de goede onderlinge afstand tussen de vlonderplanken en kan het materiaal 'werken' bij weersveranderingen.

Vanwege de goede stabiliteit van de Bamboo Import vlonderplanken en de vorm van de mes/groef aan de kopse kant, hoeft er aan de kopse kant geen ruimte tussen de planken te worden gelaten. De kopse kanten (mes en groef) dienen wel te worden geimpregneerd met olie of was om indringen van water te voorkomen.

Wanneer je meerdere lengtes vlonderplanken gebruikt voor je terras is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen. Je kan het terras bijvoorbeeld in een halfsteensverband of wildverband patroon leggen. Dit geeft een heel mooi uitzicht en zorgt ook voor extra stabiliteit. Afgezaagde vlonderdelen moeten altijd op minstens 3 draagbalken worden gelegd. Monteer de kopse kanten van de terrasplank zo veel mogelijk op de draagbalken. Indien een wildverband patroon is gewenst dient de afstand tussen de draagbalken maximaal 300 mm te zijn (hart op hart).

Bamboe vlonderplanken monteren met vlonder clips.

 • Bepaal welke kant van de plank als bovenzijde zal worden gebruikt (geribbelde of gladde kant).
 • Begin met het leggen van de eerste vlonderplank in een hoek van het terras. Laat minimaal 2 cm ruimte tussen de vlonder en eventuele muren of obstakels. Zo zorg je voor goede ventilatie.
 • Plaats de eindclip in de groef van de vlonderplank.
 • Boor het gat voor de schroef. Hardhouten balken wel altijd voorboren met een boortje diameter 3,2 of 3,5 mm en 8 -11 cm lengte.
 • Draai de schroef in de eindclip en draagbalk zonder te fixeren.
 • Plaats nu de volgende bamboe terrasplank en gebruik de standaard tussenclips.
 • Draai de schroef in de tussenclip en draagbalken. Schroef altijd loodrecht op de balk. Gebruik de accu boormachine altijd met een lage snelheid en lage torque. Doe eerst een paar tests om de torque af te stemmen alvorens met de volledige installatie te starten. Gebruik eventueel groene zeep op de schroeven voor soepeler vastdraaien.
 • Zodra je tevreden bent met het resultaat kan je de schroeven volledig vastdraaien

Bamboe vlonderplanken monteren met schroeven:

 • Boor het gat voor de schroef links en rechts op 20 mm van de zijkanten.
 • Gebruik roestvrij stalen schroeven van ca. 5,5 x 50 mm.

Stap 6: Afwerking van de vlonder

 • De vlonderplanken die uitsteken kan je gerust afzagen. Afhankelijk van de lengte en het design van je vlonder kan je dit afgezaagde stuk gebruiken voor het aanleggen van de volgende baan. Eventuele te lange draagbalken kun je als allerlaatste stap afzagen. De zijkanten kun je nog afwerken met een staan- of kantplank.
 • De afgezaagde kopse kanten dienen te worden geimpregneerd met olie of was om indringen van water te voorkomen.
 • Nu de gehele vlonder is geplaatst en netjes is afgewerkt, is het verstandig om het bamboe terras schoon te vegen om stof of zaagresten te verwijderen.
 • Om verkleuring van het vlonderterras tegen te gaan, is het raadzaam om de bamboe vlonder tweejmaal per jaar in de olie te zetten. Het beste moment om het eerste onderhoud uit te voeren is 3 - 4 maanden na de installatie. Met onze Bamboe Shield Buiten olie zorg je ervoor dat de vlonder de mooie kleur behoudt. Kleurverschil kan je ook voorkomen door je terrasmeubelen regelmatig te verplaatsen en/of in de winter op te bergen.

Zo! Je bamboe vlonder is nu klaar voor gebruik. Heb je toch nog vragen i.v.m. onze producten of de installatie en onderhoud ervan, aarzel dan niet om ons vandaag nog te contacteren.

 

In een groene toekomst investeren? Koop carbon removal credits en help de aarde te herstellen!