Bamboe Schutting Plaatsen in Houten Frame

Bamboe Schutting Plaatsen in Houten Frame

Een bamboe schutting plaatsen kan op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is om bamboe schermen of bamboe matten in een houten frame te plaatsen. Een houten frame rond je bamboe schutting monteren ziet er niet alleen geweldig uit, het biedt ook extra stevigheid en bescherming tegen zon, regen en wind.

Houten montagesets zijn beschikbaar voor bamboe schermen van 180 of 90 cm breed. Let wel dat onze houten montageset enkel geschikt is voor bamboe schermen met een maximale dikte tot 5 cm, zoals onze halfronde schermen of onze bamboe matten. De Bamboe Schuttingen Giant die gemaakt zijn van dikke bamboestokken, kan je het best installeren met onze RVS Montage Set.

Voorbereiding

Voordat je een bamboe schutting gaat plaatsen, reken je eerst uit hoeveel bamboe schermen en houten palen je nodig hebt. We hebben bamboe schermen met een standaard breedte van 90 cm en 180 cm beschikbaar.

Om uit te rekenen welke materialen je nodig hebt, en hoeveel restruimte er eventueel overblijft, is het handig om een eenvoudige schets te maken.

Je begint en eindigt altijd met een houten paal. Tussen de twee houten palen monteer je, met behulp van een houten montageset, het bamboe scherm van 90 of 180 cm breed. Houd er hierbij rekening mee dat, tussen de houten palen en het scherm, er steeds een extra ruimte van 5 mm moet worden voorzien.

De berekening is dan als volgt:

  1. Je begint met een (hard) houten paal (in dit voorbeeld kiezen we voor een vuren paal): 9 cm
  2. Dan krijg je de ruimte tussen de tuinpaal en het bamboescherm: 0,5 cm
  3. Het scherm van 90 of 180 cm breed (in dit voorbeeld kiezen we voor de 180 cm versie): 180 cm
  4. Dan krijg je weer de ruimte tussen de tuinpaal en het bamboescherm: 0,5 cm
  5. En je eindigt weer met een houten paal: 9 cm
  6. Dan kom je op een totaal breedte van: 199 cm

Plaats je 1 bamboescherm tussen 2 houten palen dan heb je dus 199 cm ruimte nodig. Voor elk extra scherm kan je stap 2 tot en met 5 herhalen, waardoor je voor het eerste scherm 199 cm moet rekenen en voor elk volgend scherm inclusief een extra houten paal 190 cm.

Om uit te rekenen hoeveel schermen je nodig hebt, neem je de totale lengte en daar haal je 199 cm vanaf. Vervolgens deel je het restant door 190 cm. De uitkomst rond je af naar boven en daar tel je nog het eerste scherm bij op, om te weten hoeveel schermen je in totaal nodig hebt. Het aantal hardhouten palen dat je nodig hebt, is het aantal schermen +1.

Als je bijvoorbeeld 10 meter moet overbruggen, dan is de berekening als volgt:

10.00 - 1,99 = 8,01.

8,01/ 1,90 = 4,21 afgerond naar boven is dit 4,5 schermen.

Je hebt in dit geval 1 + 4 = 5 schermen nodig van 180 cm breed en 1 scherm van 90 cm breed.

Voor de 6 schermen heb je 7 tuinpalen (aantal schermen +1) nodig en 6 houten montagesets (1 x per scherm).


Bamboe schutting Plaatsen in 3 stappen

Stap 1: De locatie gereed maken

Zorg ervoor dat het gedeelte waar je de schutting gaat plaatsen, vrij en geëgaliseerd is. Begin met het plaatsen van de eerste en laatste houten palen. Span tussen deze palen een (touw)lijn waar de schutting moet komen. Meet vervolgens uit waar alle tussenliggende houten palen moeten komen. Graaf de gaten voor deze palen alvast uit met een grondboor, zodat je weet of je alle palen op de gewenste plek kunt plaatsen.

Stap 2: De houten palen plaatsen

De stevigheid van de schutting wordt mede bepaald door de stevigheid van de houten palen, dus zorg ervoor dat de palen goed en stevig vast staan. Daarnaast is het belangrijk dat je zeer secuur en precies te werk gaat. Bepaal de afstand tussen twee palen door aan de onderkant en bovenkant een lat uit de montageset aan de tuinpalen vast te schroeven met het bijgeleverde L-beslag. Let op dat je aan beide kanten 5 mm extra ruimte voorziet. Zorg er voor dat de palen recht en waterpas staan.

Je kan de eerste paal wellicht aan de muur van je woning vastmaken. Je kunt deze monteren met verbindingshoekjes, maar het is veel steviger om de gehele paal op 3 punten te doorboren en te monteren in de muur met pluggen en schroeven of bouten.

Zorg ervoor dat ongeveer 1/3 van de paallengte in de grond staat. Als de schutting 180 cm hoog is, heb je dus houten palen van minimaal 270 cm lengte nodig.

Als de bodem in je tuin uit zand, veen of zachte klei bestaat, stort de palen dan in beton. Voor overige grondsoorten volstaat stevig aanstampen van de grond rondom de paal. Als je erg droge grond hebt, maak deze dan eerst goed nat.

Zorg ervoor dat de tuinpalen altijd iets (circa 5 cm) hoger staan dan de hoogte van de schutting. Op die manier kan je de schutting een paar centimeter boven de grond plaatsen. Zo voorkom je dat de bamboe palen aan de onderkant gaan rotten doordat ze in een plas water komen staan of in direct contact met de grond komen. Een andere manier om de levensduur van je schutting te verlengen is om deze op een betonband of tegels te plaatsen.

LET OP: Je meet van tevoren uit waar alle houten palen komen te staan en je graaft ook al de paalgaten, maar je plaatst de palen nog niet. Plaats altijd direct een bamboe tuinscherm tussen twee palen, zodat je weet of het scherm goed past. Pas als het eerste tuinscherm tussen de eerste twee tuinpalen is gemonteerd, plaats je de derde tuinpaal. Vervolgens monteer je het tweede bamboe scherm tussen de tweede en derde tuinpaal. Etc.

Stap 3: De bamboeschermen bevestigen met een Houten Montageset

Een bamboe tuinscherm heeft een boven- en onderkant. Aan de bovenkant zijn de bamboe palen op een natuurlijke wijze gesloten middels schotjes. Het is de bedoeling dat je de gesloten kant naar boven plaatst.

Nadat je eerder al een lat onder en boven hebt vastgeschroefd om de afstand tussen de tuinpalen te bepalen, bevestig je nu eerst de deklat bovenop de tuinpalen. De deklat plaats je geheel over de eerste en laatste paal, maar bij alle tussengelegen palen zaag je de deklat op het hart van de paal af. Schroef de deklat met de bijgeleverde 4 x 60 mm schroeven vast. Gebruik hiervoor aan elke kant 2 schroeven.

Nu de deklat vast zit, kan je de andere twee planken weer losmaken. We gaan nu de omlijsting voor het scherm maken.

Schroef hiervoor alle vier de planken vast aan het scherm. Dit doe je aan de onder- en bovenkant en aan beide zijden. Gebruik vijf 4 x 40 mm schroeven per plank.

Plaats het scherm tussen het frame van de tuinpalen en de deklat en schroef het vast middels de schermsteunen.

Zorg ervoor dat je met minimaal 3 mensen bent; 2 om het scherm goed op zijn plaats te houden en 1 om het scherm aan de schermsteunen vast te schroeven.

Als het scherm hangt, kan je eventueel nog een aantal schroeven aan de bovenkant door de deklat en in de aan het scherm gemonteerde planken schroeven voor extra stevigheid.

Het eerste scherm hangt nu!

Herhaal dezelfde procedure voor de overige schermen.

Is je laatste bamboescherm net iets te breed? Geen probleem, onze bamboe tuinschermen, bamboe matten en houten montagesets zijn eenvoudig in de breedte in te korten met een Japanse bamboe zaag!

In een groene toekomst investeren? Koop carbon removal credits en help de aarde te herstellen!