DIY - Zelf een Bamboe Schommel Maken

DIY - Zelf een Bamboe Schommel Maken

Zelf een bamboe schommel maken voor in de tuin is perfect mogelijk met de juiste materialen. Uiteraard heb je sterke bamboe palen nodig die tegen een stootje kunnen en die het gewicht van spelende kinderen makkelijk kunnen dragen. Voor dit soort constructieve toepassingen is er maar een bamboe soort geschikt: Guadua Bamboe. Knoop de verbindingen nog eens af met manilla touw en je hebt een schommel die staat als een huis.

 

Belangrijk! We hebben deze schommel zelf gebouwd en getest, als je hem gaat nabouwen ben je zelf aansprakelijk voor eventuele schade of letsels. 

 

3 Verschillende Opties

De bamboe schommel kan in 3 verschillende configuraties worden opgebouwd zoals te zien in onderstaande illustraties:

  1. Enkele schommel (2 meter breed)
  2. Dubbele schommel (3 meter breed)
  3. Enkele schommel met klimtouw (3 meter breed)

* Bouw de schommel nooit breder dan 3 meter

Benodigd Gereedschap

Om een bamboe schommel te bouwen heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Rolmaat
  • Bamboe boor 10 mm
  • Potlood
  • 2 Steeksleutels maat 17
  • Hamer
  • Accuboor

    Benodigde Materialen

    De materialen en aantallen die benodigd zijn voor het bouwen van een bamboe schommel variëren naargelang de schommel die je gaat bouwen, maar onderstaande heb je altijd nodig (zie illustratie voor exacte aantallen):

    Stap 1

    Meet bij twee diameter 9-11 x 300 cm Guadua bamboe palen een afstand af van 42 centimeter en markeer deze afstand met een potlood.

    Stap 2

    Boor een gat van 10 mm door de volledige bamboepaal op de plaats van de markering.

    Stap 3

    Verbindt beide bamboe palen door middel van een draadeinde M10 en zet deze vast met sluitringen en moeren.

    Stap 4

    Schuif de vastgezette bamboe palen iets uit elkaar en meet vanaf de andere zijde 75 centimeter af. Boor in elke bamboe paal een gat van 10 mm door de volledige paal.

    Stap 5

    Neem nu de Guadua bamboepalen diameter 9-11 x 200 centimeter en meet vanaf elke zijde 25 centimeter af. Boor ook hier 10 mm gaten door de volledige bamboe paal.

    Stap 6

    Maak de diameter 9-11 x 200 centimeter Guadua bamboe palen vast aan de diameter 9-11 x 300 centimeter Guadua bamboe palen met behulp van M10 x 250 mm bouten, ringen en moeren 

     

    Stap 7

    Meet bij de diameter 9-11 Guadua bovenligger 16 centimeter af van elke zijde en boor 10 mm gaten door de gehele paal. De lengte van de bamboe bovenligger is 200 of 300 centimeter, afhankelijk van welke schommel je gaat bouwen.

    Stap 8

    Bevestig de schommelhaken aan de Guadua Bamboe bovenligger.

    Stap 9

    Maak de bamboe bovenligger vast aan de A frames die je eerder had gemaakt met M10 x 250 mm bouten, ringen en moeren.

    Stap 10

    Bevestig de diameter 7-9 x 100 cm bamboe schoren in de hoeken van de schommel constructie met M10 bouten, ringen en moeren.

    Stap 11

    Schroef de schommelhaken vast in de bamboe bovenligger.

    Stap 12

    Kies een ruime plek in uw tuin, zodat de schommel genoeg plek heeft om heen en weer te gaan. Schroef vervolgens aan het uiteinde van elke bamboe staander een grondanker in de grond en bevestig deze aan de bamboe staander met M10 bouten, ringen en moeren.

    Stap 13

    Test voorzichtig de stabiliteit van de bamboe schommel en werk alle verbindingen eventueel af met manilla touw voor extra stevigheid.

    Belangrijk! We hebben deze schommel zelf gebouwd en getest, als je hem gaat nabouwen ben je zelf aansprakelijk voor eventuele schade of letsels.

    In een groene toekomst investeren? Koop carbon removal credits en help de aarde te herstellen!