DIY - Zelf Bamboe vogelhuisje maken

DIY - Zelf Bamboe vogelhuisje maken

Het is zeer gemakkelijk om zelf een bamboe vogelhuisje te maken. In deze tijden wordt het weer kouder en is het voor vogels fijn om ergens te kunnen schuilen en slapen. In het voorjaar kan je bamboe vogelhuisje gebruikt worden om een nestje in te maken. Er zijn verschillende manieren om een bamboe vogelhuisje te maken. In deze blog laten we zien hoe je op 2 manieren een dak kunt maken voor je bamboe vogelhuisje.

Je kunt ook de instructies op onze TikTok volgen.

@bambooimport het gaat een beetje snel in de video, maar dit zijn makkelijke vogelhuisjes om te maken! #diy #easy #museumtime #lerenoptiktok

Manier 1 Puntdak met nok

De eerste manier is om een puntdak te maken. Het puntdak maak je vast aan een dun bamboestokje welke je tussen het bamboe klemt om het dak erop te zetten..

Bamboe benodigdheden

  • Bamboepaal van circa 30 cm en minimaal 10 cm diameter als vogelhuisje
  • Bamboepaal van circa 20 cm van 7 tot 10 cm diameter voor het dak
  • Bamboepaal van circa 10 cm en ongeveer 4 cm diameter voor de dwarsbalk

Gereedschap

Stap 1. Basis maken

Controleer of de basis (bamboepaal van 10 cm diameter) geen gat in de node heeft. Anders kun je dit gemakkelijk vullen als je siliconen met wat zaagsel mengt. Meet 30 cm af en schets het schuine dak uit. Vervolgens zaag je de paal tot een punt. Dit kun je doen met een Japanse Bamboe Zaag.

Stap 2. Uitsparing voor het dak

Pak je korte bamboestok (4 cm diameter) en teken deze af in de punt van het dak. Vervolgens gebruik je de decoupeerzaag om hier een uitsparing in te maken. Let op! Het is belangrijk dat de paal er gemakkelijk in past, maar hij kan beter klemmen door het aan de bovenkant iets smaller te maken. Zo weet je zeker dat het dak er niet zomaar af zal waaien, maar je hem er wel af kunt halen om het nest te ruimen. Het beste is als je hem met een tik van de hamer op zijn plek zet.

Stap 3. Dakpannen maken

Zaag van de paal van 7 cm diameter een stuk van ongeveer 10 cm af. Gebruik je schroevendraaier en hamer om de paal te doen splijten elke 5 cm. Gebruik je rasp of schuurmachine om deze af te vlakken aan de onderzijde. Zo kunnen ze straks mooi plat liggen. 

Stap 4. Noklijn maken

Gebruik het overige deel van de 7cm diameter om de noklijn te maken. Hierbij is het wederom de bedoeling dat je de bamboe splijt. Ditmaal op ongeveer 6 - 7 centimeter afstand. Gebruik je rasp of schuurmachine om de randen te schuren.

Stap 5. Het dak bevestigen

Gebruik 2 van de dakpannen aan beide kanten. Deze schroef je vast in de bamboestok van 4 cm diameter. De bamboe zal een kleine overhang hebben. Let op dat je de bamboe eerst moet voor boren alvorens de schroeven te boren. Vervolgens gebruik je de bamboe nok om het geheel af te dekken aan de bovenkant. Deze zal je ook eerst moeten voorboren. Nu kun je het dak op zijn plaats doen. Omdat, als het goed is, dit een beetje lastig gaat met de smalle gaten, kun je het dak met een tik van de hamer op zijn plek zetten. Zo kun je hem nog loshalen om bijvoorbeeld het nest te ruimen.

Stap 6. Het gat maken

 

Gebruik de gatenboor om het gat voor de vogels te maken. Doe dit recht onder de nok op ongeveer 10 centimeter van de onderkant.

Manier 2 Schuin dak

Deze manier lijkt wat simpeler, maar is misschien zelfs moeilijker. We gaan nu een vogelhuisje met een schuin dak maken.

Bamboe benodigdheden

  • Bamboepaal van circa 30 cm en minimaal diameter 10 cm als vogelhuisje
  • Bamboepaal van circa 15 cm, gemiddelde diameter 7 tot 10 cm voor het dak

Gereedschap

Stap 1. Basis maken

Controleer of de basis (bamboepaal van diameter 10 cm) geen gat in de node heeft. Anders kan je dit gemakkelijk vullen als je siliconen met wat zaagsel mengt. Meet 30 centimeter af en schets hoe je van achter naar voren met verloop zaagt. Vervolgens zaag je de paal. Dit kan je doen met een Japanse Bamboe Zaag.

Stap 2. Ring maken

Zaag de bamboe nogmaals in dezelfde hoek. Dit keer met een dikte van ongeveer 3 cm. Zo heb je een ring die de basis zal zijn voor het schuine dak.

Stap 3. Dakpannen maken

Pak je stuk bamboe. Gebruik je schroevendraaier en hamer om de paal te doen splijten elke 5 centimeter. Gebruik je rasp of schuurmachine om deze af te vlakken aan de onderzijde. Zo kunnen ze straks mooi plat liggen. 

Stap 4. Dak maken

Gebruik je schroeven om de dakpannen vast te maken aan de ring. Werk met een overloop aan de voorkant. Schroef de bamboe op 1 - 2 plekken vast aan de ring.

Stap 5. Het dak vastmaken

We gebruiken twee schroefjes om het dak vast te maken. Schroef twee schroefjes voor de helft aan de achterkant van de bovenzijde recht boven elkaar. Gebruik een stukje ijzerdraad gebruiken om de dak-ring aan de bamboe vast te maken. Wikkel het touw hier omheen om het dak vast te maken. Let op! Als het huisje staat op een plek met veel wind, kun je dit het beste ook aan de voorkant doen.

Stap 6. Het gat maken

Gebruik de gatenboor om het gat voor de vogels te maken. Doe dit recht onder de nok op ongeveer 10 centimeter van de onderkant.

Als je het leuk vindt, kan je een dunne Tonkin Stok gebruiken om een zitstokje voor het gat van het vogelhuisje te maken. Je hebt vast nog wel een beetje bamboe over, dit zou je ook kunnen gebruiken als zitstokje. Zo weet je zeker dat je alles opgebruikt!

Ga je dit ook maken? Laat ons jouw resultaten zien op social media!