Bamboe Terras Reinigen en Onderhouden

Bamboe Terras Reinigen en Onderhouden

Bamboe is een sterke grassoort die ideaal is voor het maken van harde vlonder- en terrasplanken. Een bamboe terras geeft een natuurlijke, rustige uitstraling aan je tuin en kan goed tegen een stootje. Toch kan een bamboe vlonder na verloop van tijd vergrijzen of vies worden. Goed onderhoud en een degelijke aanleg zijn belangrijk om je terras zo mooi mogelijk te houden. Maar hoe pak je dit aan?

Waarom is onderhoud belangrijk?

Bladeren, stuifmeel, vorst, regen of veel zonlicht: het zijn allemaal niet de beste vrienden van je bamboe vlonder. Verschillende weersomstandigheden hebben veel invloed op de uitstraling van de bamboeplanken. Als gevolg hiervan verweren de planken, worden ze vies en krijgen ze mogelijk splinters en scheurtjes.

1: Nieuw, 2: Na een half jaar, 3: Na anderhalf jaar, 4: Na onderhoud

Nieuwe bamboe vlonder

Een degelijke aanleg van je vlonder is van belang om een vlonder mooi te houden. Daarbij is de keuze voor de juiste soort Vlonderplanken erg belangrijk. De Bamboe Vlonderplanken Nano en Thermo zijn de ideale keuze voor de aanleg van een terras of vlonder. De planken zijn gemaakt van gecomprimeerde bamboevezels met een speciaal, gepatenteerd behandelingsproces. Dit maakt ze de sterkste, hardste en meest duurzame vlonder op de markt.

Onze Bamboe Vlonderplanken zijn voorgeolied en zijn zeer duurzaam: zo is minimaal 25 jaar in contact met de grond, geen probleem. Bovendien ondervinden de bamboe vlonders door hun speciaal behandelingsproces geen schade als gevolg van rot, bederf, schimmel of insecten. Bij zowel de Nano als de Thermo versie kan je kiezen voor de geribbelde of gladde zijde van de plank. Kies je voor de gladde kant? Dan zal mogelijke vervorming als gevolg van weersinvloeden echter iets duidelijker zichtbaar zijn.

Bamboe vlonder behandelen

Ook bij Thermo en Nano Bamboe Vlonderplanken zal er, net als bij alle houtsoorten, sprake zijn van een vergrijsde kleur en vervaging van de typische bamboe structuur. Het is daarom nodig om minimaal een keer per jaar de planken te behandelen met een buitenolie. Speciaal daarvoor ontwikkelden wij de Bamboe Shield.

Exterior Bamboo Shield is bruikbaar voor zowel de basisbehandeling als het onderhoud van nieuwe en reeds geoliede bamboeplanken. Met de olie haal je de natuurlijke kleur en bamboenerf terug naar boven. Bovendien zorgt het voor een sterk water- en vuilwerend oppervlak, UV-bescherming en vertraagt het de vorming van schimmels en algen. Heb je al langer een bamboe vlonder in je tuin? Dan kun je Exterior Bamboo Shield ook gebruiken om het terras op te frissen en de originele kleur van de bamboe terug te brengen.

Bamboe terras reinigen

Naast het behandelen, is het reinigen van je bamboe vlonder of -terras ook altijd een goed idee. Houd de vlonder schoon door alle bladeren en ander los vuil met de bezem weg te vegen. Splinters en ruwheid kan je beperken door de terrasplanken schoon te maken met een speciale silicium carbid bezem of een machine met silicium carbid schrijf.

Daarnaast is het reinigen van je terras ook aan te raden voor een goed behoud van je vlonder. Dit doe je door warm water over de planken te spoelen, samen met een mild, biologisch afwasmiddel. Zo haal je, met een niet-metalen, stijve borstel, gemakkelijk al het vuil van de planken. Spoel dit weer af met ruime hoeveelheden water. Laat vervolgens de planken drogen. Zijn de planken echt droog? Dan breng je een laag Exterior Bamboe Shield aan om de kleur terug in zijn natuurlijke staat te brengen. Dit doe je alleen als het droog is: zowel de vlonders moeten droog zijn, maar ook het weer. Na behandeling met de olie, mag er minimaal 48 uur geen regen op vallen.