Natuurlijk kleurverschil in bamboe

Natuurlijk kleurverschil in bamboe

Bamboe komt voor in allerlei kleuren en maten. Er zijn veel verschillende soorten bamboe te vinden en deze hebben allen hun eigen uitstraling.

Moso bamboe

Moso bamboe is een echte show bamboe. Deze is van zichzelf erg geel en heeft een soort waslaagje. Dit laagje beschermt de bamboe en is een natuurlijke Bamboo Protector. Moso bamboe is de soort die gebruikt wordt in plaatmateriaal. Het kleurverschil tussen de Moso Paal en de Bamboe Plaat zit in het proces: In bamboe zitten natuurlijke suikers. Deze suikers karamelliseren tijdens het proces en geven de karamelkleur.

Moso bamboe wil soms wel eens scheefgroeien. Daarom worden sommige palen een handje geholpen om toch in een schutting gebruikt te kunnen worden. Door de bamboe te verwarmen kan deze rechtgebogen worden. Zo krijg je een soort warmte plekken op de bamboe, die de bamboe dus helemaal uniek maken zoals hij is. Soms krijgen wij moso bamboe binnen die nog wat groen is. Deze krijgt dan de herkenbare gele kleur als hij een paar weken in de zon is geweest.

vlnr. moso bamboe, nigra bamboe, tonkin bamboe

Tonkin bamboe

Tonkin bamboe is een vrij dunne bamboe met een relatief dikke wand. Dit maakt hem in verhouding erg sterk en uitermate geschikt als stok om planten te geleiden. Je ziet deze bamboe dan ook vaak in (moes)tuinen als klimpiramides of klimrek voor aan schutting of muur. Tonkin heeft een natuurlijke beige kleur die soms wat neigt naar grijsgroen. Hij heeft een glanzende buiten laag. Door zijn in verhouding dikke wand neemt tonkin per kilo het meeste CO2 op.

Nigra bamboe

Deze Chinese bamboe is te herkennen aan zijn zwarte kleur en opvallende nodes die vaak wat uitsteken. Deze bamboe is werkelijk zwart. Dit betekent wel dat er soms wat kleurverschil is. Je ziet het kleurverschil al op de stam als je kijkt naar de bamboe voor het oogsten. Bij het drogen wordt dat verschil dan nog meer duidelijk. Zo krijg je soms een soort "vlekken' van naturel bamboe op de stokken in je bamboemat. De nigra heeft van zichzelf wat meer een glansje net zoals de moso bamboe.

Guadua bamboe

Guadua bamboe is een supersterke bamboe met een dikkere wand. Deze bamboe heeft een natuurlijke, beige kleur. Guadua's beige kleur heeft de neiging ietwat grijzig te tonen. De stam is mat van kleur en heeft een open textuur. Deze bamboe is de enige soort die wij uit Zuid-Amerika halen, namelijk uit Colombia.

vlnr. guadua bamboe, java bamboe, tali bamboe

Guadua bamboe

Guadua bamboe is een supersterke bamboe met een dikkere wand. Deze bamboe heeft een natuurlijke, beige kleur. Guadua's beige kleur heeft de neiging ietwat grijzig te tonen. De stam is mat van kleur en heeft een open textuur. Deze bamboe is de enige soort die wij uit Zuid-Amerika halen. Hij groeit namelijk in Colombia.

Tali bamboe

Tali is een Indonesische bamboe die wel onder de noemer naturel of beige valt, maar haast wat meer neigt naar een warm geel. De tali is te herkennen aan de lange stukken tussen de nodes en de matte uitstraling. Deze bamboe zie je vaak in de bamboeschermen als tuinafscheiding, maar onze rolgordijnen zijn ook van tali bamboe gemaakt.

Java zwarte bamboe

De naam zegt het al: deze bamboe is een zwarte bamboe afkomstig van het eiland Java. Deze zwarte bamboe is wat kleurvaster dan de nigra. Desalniettemin is er toch altijd wat kleurverschil mogelijk. De java groeit tot grotere diameters. Dit maakt hem uitermate geschikt voor zwarte bamboe pergola's. Hij wordt ook gebruikt in bamboe tuinschermen en onze kamerschermen.

Bamboe onderhouden

Het kleurverschil in onze bamboe is dus altijd natuurlijk. Elke soort is altijd te herkennen aan unieke kenmerken zoals de buiten laag, kleurtint en ruimte tussen nodes.

Bamboe vergrijst net als elk ander natuurproduct. Hierbij zijn weersomstandigheden en plaatsing belangrijke factoren. Hoeveel zon schijnt er direct op je bamboe? Dat is bepalend voor hoe snel het bamboe verkleurd. Zoals je hebt kunnen lezen hebben sommige bamboes van zichzelf een wassen laagje. Deze bamboes kun je beter niet gelijk behandelen met een beits. Dat gaat namelijk schimmelen in combinatie met het wassen laagje. Je kunt die bamboe dus het beste behandelen met Bamboo Booster om hem toch een goede start te geven. De overige bamboes kunnen wel direct behandeld worden met Bamboo Protector. Behandel je bamboe elk jaar om de kleur te verzekeren. Je kunt een verweerde naturel bamboe ook een wat warmere kleur geven door onze Bamboo Renovator Donker te gebruiken. Hier zit een beetje pigment in en dit geeft een warme caramel kleur aan een naturel bamboe.