Bamboe komt voor in allerlei kleuren en maten.

Er zijn veel verschillende soorten bamboe te vinden en deze hebben allen hun eigen uitstraling.

Moso bamboe

Moso bamboe is een echte show bamboe. Deze is van zichzelf erg geel en heeft een soort waslaagje. Dit laagje beschermt de bamboe en is een natuurlijke Bamboo Protector. Moso bamboe is de soort die gebruikt wordt in plaatmateriaal. Het kleurverschil tussen de Moso Paal en de Bamboe Plaat zit in het proces: In bamboe zitten natuurlijke suikers. Deze suikers karamelliseren tijdens het proces en geven de karamelkleur.

Moso bamboe wil soms wel eens scheefgroeien. Daarom worden sommige palen een handje geholpen om toch in een schutting gebruikt te kunnen worden. Door de bamboe te verwarmen kan deze rechtgebogen worden. Zo krijg je een soort warmte plekken op de bamboe, die de bamboe dus helemaal uniek maken zoals hij is. Soms krijgen wij moso bamboe binnen die nog wat groen is. Deze krijgt dan de herkenbare gele kleur als hij een paar weken in de zon is geweest.

Tonkin bamboe

Tonkin bamboe is een vrij dunne bamboe met een relatief dikke wand. Dit maakt hem in verhouding erg sterk en uitermate geschikt als stok om planten te geleiden. Je ziet deze bamboe dan ook vaak in (moes)tuinen als klimpiramides of klimrek voor aan schutting of muur. Tonkin heeft een natuurlijke beige kleur die soms wat neigt naar grijsgroen. Hij heeft een glanzende buiten laag. Door zijn in verhouding dikke wand neemt tonkin per kilo het meeste CO2 op.

Bamboe onderhouden

Het kleurverschil in onze bamboe is dus altijd natuurlijk. Elke soort is altijd te herkennen aan unieke kenmerken zoals de buiten laag, kleurtint en ruimte tussen nodes.

Bamboe vergrijst net als elk ander natuurproduct. Hierbij zijn weersomstandigheden en plaatsing belangrijke factoren. Hoeveel zon schijnt er direct op je bamboe? Dat is bepalend voor hoe snel het bamboe verkleurd. Zoals je hebt kunnen lezen hebben sommige bamboes van zichzelf een wassen laagje. Deze bamboes kun je beter niet gelijk behandelen met een beits. Dat gaat namelijk schimmelen in combinatie met het wassen laagje. Je kunt die bamboe dus het beste behandelen met Bamboo Booster om hem toch een goede start te geven. De overige bamboes kunnen wel direct behandeld worden met Bamboo Protector. Behandel je bamboe elk jaar om de kleur te verzekeren. Je kunt een verweerde naturel bamboe ook een wat warmere kleur geven door onze Bamboo Renovator Donker te gebruiken. Hier zit een beetje pigment in en dit geeft een warme caramel kleur aan een naturel bamboe.