DIY - Zelf een bamboe ladder maken

DIY - Zelf een bamboe ladder maken

Vind je jouw badkamer maar saai en weet je niet goed hoe je hem op kunt leuken? Of misschien zit je met een hoekje in je slaapkamer waar je maar niet van weet wat je er mee moet? Heb je spullen die je een plekje wilt geven, maar mag je niks in de muur slaan? Misschien is deze bamboetrap dan wat voor jou!

Een decoratieve ladder is behalve handig ook nog eens heel leuk! Het ziet er tof uit en wat is er nou vetter dan een meubel dat je zelf hebt gemaakt? Deze DIY is wel iets ingewikkelder dan onze normale DIY's. Dit komt omdat er wat gecompliceerde knooptechnieken zijn gebruikt. Je kunt meer informatie over knooptechnieken en bamboeknopen lezen je in deze blog.

Benodigdheden:

· 2x Java ø 7-10cm 200cm

· 10x Nigra ø 2cm 100cm

· 1x Bamboo Black Renovator

· 1x Bamboezaag

· 2x Zwart Palmtouw 3 mm x 25 m

· 1x Wegwerpkwast

Stap 1. Op maat zagen

Zaag alle onderdelen op maat. Voor de planken van de ladder gebruik je twee stukken van 50cm en twee stukken van 40cm. Wij hebben er een van vijf planken gemaakt. Dan heb je uiteindelijk 10 stukken van 50cm en 10 stukken van 40cm.

Wij hebben de twee java palen afgezaagd op 180cm. Dit is op basis van voorkeur. Je kunt zelf kijken hoe hoog je plafond is en hoe je hem wilt plaatsen op basis daarvan. Houd er rekening mee dat de ladder een beetje haaks op de muur zal komen te staan en dus niet daadwerkelijk zo hoog is als dat de palen lang zijn.

Stap 2. Tredes knopen

Nu is het tijd om de tredes aan elkaar te knopen. Maak voor elke trede gebruik van twee stukken van 50 centimeter en twee stukken van 40 centimeter. Deze knoop je met de langste delen in het midden aan elkaar. Het 'gat' tussen de twee stokken van 50 centimeter is waar straks de palen komen.

Maak de stokken met het palmtouw aan beide uiteindes aan elkaar vast door een wevende knooptechniek te gebruiken. Hierbij ga je heen en weer tussen de palen waarbij je van boven naar beneden weeft. Herhaal dit voor alle vijf de planken.

Stap 3. Behandelen

Bij het maken van een zwarte decoratie ladder is er geen bamboesoort die voor beide onderdelen geschikt is. De nigra hebben we niet zo dik voor de palen en de java hebben we niet zo dun voor de planken. Daarom maken we gebruik van een combinatie van de twee. Hierbij is echter één probleem: Er is wel kleurverschil tussen beide bamboesoorten (blog kleurverschil). Daarom is ervoor gekozen om door middel van de renovator beide bamboes wat dichter bij elkaar te brengen. De renovator geeft niet alleen glans maar ook licht pigment aan het bamboe. Het is belangrijk dat de bamboe behandeld wordt met de renovator vóór bevestiging. De renovator breng je aan met een kwast. Laat de bamboe goed drogen voordat je verder gaat.

Stap 4. Het vastmaken van de tredes aan de palen

Nu worden alle losse onderdelen echt een geheel. Wij bevestigen de planken op circa 30cm afstand van elkaar en van de uiteindes van de palen. Bij het bevestigen komt de paal tussen de twee langere stokken in en knoop je hem weer vast met palmtouw. Check voor de gebruikte technieken deze blog. 

Nu is de ladder af! Plaats hem schuin tegen een muur en stijl hem af met leuke plantjes en kaarsjes. Eventueel een goed boek of bijvoorbeeld wat wierrook.

Is het je gelukt alles goed te knopen? Deel jouw ervaringen met ons op social media!

"