DIY - Zelf een bamboe kaars maken

DIY - Zelf een bamboe kaars maken

Bamboe is een product dat goed past in de circulaire economie. Dit begrip wordt veel gebruikt als het gaat om duurzaamheid en het hergebruik van materialen om op deze manier zo min mogelijk afval te produceren. Bij het branden van kaarsen blijf je vaak zitten met een stompje waar je net niks mee kan. In plaats van deze weg te gooien kun je deze verzamelen en omsmelten tot een nieuwe kaars. Zo hebben wij in twee reststukken bamboe kaarsen gemaakt.

Om een bamboekaars te maken heb je oude kaarsen en restmateriaal bamboe nodig. Wij hebben een stuk bamboe afgeschuurd zodat deze vlak kan liggen. Je kunt door middel van halve ringen een standaard maken voor de kaars.

Heb je geen reststuk bamboe, maar wil je wel aan de slag met kaarsresten? Dan kun je ook een halfronde bamboepaal kopen en hier door middel van karton twee tussenschotjes in plaatsen. Een andere optie is een meterstuk bamboe kopen en de rest van de bamboe gebruiken voor een van onze andere DIY's.

Benodigdheden:

- Kaarsresten

- Bamboe stukken met 2 nodes

- Minimaal 2 lonten

- Knijpers en houten roerstokjes óf lonthouders

- Twee kleine pannetjes die in elkaar passen


Stap 1.

Zoek een reststuk bamboe uit om te gebruiken voor je kaars. Let hierbij om dat er geen scheuren in zitten. Gebruik een halfrond stuk met minimaal 2 tussenschotjes. Om dit stuk goed te laten staan kun je ervoor kiezen om deze plat te schuren aan de onderkant. Je kunt ook kijken om een bamboering te halveren en als staanders te gebruiken voor de kaars.

Stap 2

Vul je grootste pannetje met wat water en zet de andere pan erin. Vervolgens doe je de kaarsresten in de kleinere pan. Nu kan deze 'au bain-marie' smelten. Zet het vuur niet te hoog, maar laat hem langzaam opwarmen.

Stap 3.

Met een beetje lijm of dubbelzijdig tape kun je de lonten vastmaken aan de onderkant. Deze maak je aan de bovenkant vast met lonthouders of gebruik twee roerstokjes en knijpers om ze rechtop te houden.

Stap 4.

Als de kaarsresten helemaal gesmolten zijn kun je deze even van het vuur halen. Laat het even afkoelen zodat het net niet gaat stollen. Dan is het kaarsvet klaar om te gieten.

Stap 5.

Giet het kaarsvet in je bamboe. Let hierbij op dat je niet morst. Als je wel morst, kun je dit het beste laten hard worden. Je kunt het dan zo loskrabben. Nu moet je wachten tot de kaars is uitgehard.

Stap 6.

Als je kaars helemaal is uitgehard en afgekoeld, kun je de lonthouders of knijpers verwijderen. Knip je lont op circa 2 cm boven de kaars. Nu is je kaars helemaal klaar!

Tip!

Je kunt etherische oliën gebruiken om een geur aan je kaars te geven. Voeg deze pas toe vlak voordat je hem gaat afgieten, zo gaat er zo min mogelijk geur verloren.

Let op: deze kaars is vooral bedoeld als een sierkaars. Je kunt hem wel aansteken, maar let hierbij wel goed op dat je lont niet te lang is. Een langere lont betekent een grotere vlam en dus brandgevaar. Laat nooit brandende kaarsen onbeheerd achter.

"