DIY - Zelf een Bamboe Klamboe maken

DIY - Zelf een Bamboe Klamboe maken

Een klamboe is de perfecte manier om écht tot rust te komen. Geef je slaapkamer een natuurlijke look en breng hem in knusse, Aziatische sferen met een klamboe van bamboe. Bijkomend voordeel? Het ziet er niet alleen geweldig mooi uit, je hebt ook geen last meer van vervelende muggen. Wist je dat je zo'n frame super eenvoudig zelf kunt maken? Wij vertellen je hoe!

Voor het maken van het klamboe frame heb je vier bamboestokken nodig. Je kunt hier het beste de bamboestok 'Moso 3-4 cm' voor gebruiken. Deze stokken zijn prachtig door de mooie, glimmende gele kleur en zijn bovendien gemaakt uit de hardste bamboesoort ter wereld. Hierdoor zijn de stokken ideaal om mee te bouwen. Je bent zo verzekerd van uiterst stevig materiaal en een solide constructie.

Bijna klaar?

Leg voor je begint met bouwen alle materialen klaar. Dit heb je nodig:

· Vier bamboestokken van 300cm

· Manillatouw 25meter

· Japanse zaag

· Vier ophanghaken.

· Decoraties, een klamboe of mooie versieringen die je aan je klamboeframe wilt ophangen.

Het klamboeframe maken in vier stappen

Stap 1: Het klaarmaken van de bamboestokken

Voor het maken van het frame is het belangrijk dat je stokken twintig centimeter langer zijn dan je klamboedoek. Als het goed is krijg je op die manier twee verschillende formaten stokken: twee van de stokken maak je namelijk twintig centimeter langer dan de lengte van het doek, terwijl je de andere twee twintig centimeter langer maakt dan de breedte.

Je kiest de twee langere stokken en snijdt een cirkelvormige inkeping in alle vier de uiteinden. Deze inkepingen plaats je op tien centimeter van de uiteinden van de stokken. Maak de inkepingen diep genoeg, zodat de kortere bamboestokken er in de breedte inpassen.

Stap 2: Het monteren van de stokken

Leg de twee lange palen op een vlakke ondergrond, met de inkepingen naar boven gericht. Vervolgens leg je de twee kortere stokken over de inkepingen heen, zodat ze erin vallen. Je hebt nu een vierkante vorm met de palen gecreëerd. Gebruik het bindmateriaal (manillatouw) en monteer de vier palen stevig aan elkaar.

Stap 3: Het ophangen van het klamboeframe

Je hebt nu het complete frame gemaakt. Maar… Dan zijn we er nog niet. Het klamboeframe moet namelijk nog aan het plafond gemonteerd worden. Hiervoor bevestig je de ophanghaken aan het plafond. Plaats je de haken direct in een gipsplaten plafond? Dan heb je wellicht dak-ankers nodig. Knoop de uiteindes van het bindmateriaal aan elke haak.

Belangrijk! Zorg ervoor dat het bindmateriaal lang genoeg is als je het afsnijdt. Lang genoeg betekent dat het klamboedoek aan alle zijdes de grond kan raken als deze aan het frame wordt opgehangen.

Til het frame op en knoop het bindmateriaal aan de gekruiste bamboepalen van het frame. Het is hierbij belangrijk om het touw te bevestigen aan de onderste palen, dit zijn de langere bamboepalen. Zorg ervoor dat het frame vlak is en alle touwen even lang zijn. Zo hangt het frame recht aan het plafond. Uiteindelijk zal het frame op ongeveer 1.90 meter hoogte hangen.

Stap 4:

Hang je klamboe over het frame en knoop de uiteinden aan het frame. Zorg ervoor dat de opening van de klamboe over de zijkant en het voeteneinde van het bed valt. Lig je niet in bed? Dan kun je de uiteinden van de klamboe aan de hoeken van het frame hangen, zodat je de klamboe kunt openen.

Bamboe in de slaapkamer

Met deze klamboe geef je jouw slaapkamer een rustieke, romantische en natuurlijke look. Wil je 'm helemaal compleet maken? Vul je slaapkamer dan met planten, maak gebruik van verschillende materialen en kleuren of hang mooie decoraties aan je frame. Zo maak je van jouw slaapkamer een complete oase van rust, geheel naar jouw smaak. Ben jij op dreef met het maken van bamboe-meubels of wil je je slaapkamer compleet maken? Dan kun je ook kiezen voor het maken van een bed van bamboe!

Foto's van @ChantalStolp

"