DIY - Zelf een bamboe hoofdeind maken

DIY - Zelf een bamboe hoofdeind maken

Welke schutting past bij jou? Lire DIY - Zelf een bamboe hoofdeind maken 6 minutes Suivant Welke schutting past bij jou?

Deze week vertellen we je hoe je dit super toffe hoofdeind van LaVieLaLinda DIY kan maken. Met dit hoofdeind geef je jouw slaapkamer een rustieke, romantische en natuurlijke look. Wil je 'm helemaal compleet maken? Vul je slaapkamer dan met planten, maak gebruik van verschillende materialen en kleuren of hang mooie decoraties aan het frame. Zo maak je van jouw slaapkamer een complete oase van rust, geheel naar jouw smaak.

Benodigdheden:

· 18x MOSO Ø 8-9 300cm palen

· 2x Manillatouw 6mm x 25 meter

· 2x Bamboeplaat naturel 3 laags 20mm

· Boormachine

· Pluggen en schroeven van minimaal 15cm in verband met de dikte van de bamboepalen

· Japanse zaag of elektrische handzaag

· Potlood & meetlint

Linda gebruikt 300cm palen, maar afhankelijk van hoe groot je bed is kun je natuurlijk ook kleinere palen nemen. Voor deze kamer zijn de Moso palen het mooist, maar ook hier geldt: dit kan ook met Guadua of zwarte Java palen. Voor Linda's bed hebben wij op maat plaatmateriaal geleverd. Als je voor jouw bed er niet uitkomt qua afmetingen: je kunt ook gebruik maken van onze zaagservice. Op onze Instagram staat op de IGTV een video van de stappen die nodig zijn voor het maken van dit hoofdbord. We hebben van deze video screenshots gemaakt om hier een visueel stappenplan van te maken.

Voordat je begint is het dus belangrijk dat je alles goed uitplant. Maak een schets van hoe het er uit ziet. Neem hierbij verschillende overwegingen: hoe breed is je bed en hoe breed is je kamer. Maar vooral ook: wil je je nachtkastjes ook voor het hoofdbord zetten? Dan moet je de palen natuurlijk ook langer opmeten. Zorg dat je echt duidelijk hebt hoe je hem wilt hebben, omdat er veel variatie mogelijk is. Linda maakt hier gebruik van extra lange palen omdat zij haar kastjes er ook graag voor wil hebben.

Aan de slag!

Stap 1. Palen opmeten

Eerst meet je je bed op en bereken je hoe lang je de palen wilt hebben. Het mooiste is circa 20cm aan beide kanten van je bed overschot. Vervolgens teken je dit af op 15 van de palen. Voor 1 paal tel je hier nog eens 20 centimeter bij om omdat deze op de twee staanders zal komen. Je meet ook voor het frame hoe hoog je hem wilt hebben: vaak is dit net even onder het plafond. Voor het mooie haal je 20cm van de hoogte van je plafond af. Zo heb je nog ruimte voor de balk bovenop én zit je niet direct tegen het plafond aan.

Stap 2. Op maat zagen van palen

Zaag de palen op maat. Je kunt een elektrische handzaag gebruiken zoals Linda, of een Japanse zaag. Bewaar de reststukken goed want hier kun je nog leuke dingen mee maken! Linda heeft hier een krukje van gemaakt, maar je kunt er ook een plantenbakje of pennenbakje van maken.

Stap 3. Uitplannen van je hoofdeind

Leg alle palen uit en bekijk welke je waar wilt gebruiken. Bamboe is een natuurproduct dus er zal altijd variatie zijn in kleur en vorm. Daarom is het goed om eerst een plan te maken van hoe je ze allemaal wilt hebben voordat je begint met binden.

Stap 4. Monteren van het hoofdeind

Wikkel de palen met het manillatouw aan elkaar. Gebruik hierbij een weeftechniek waarbij je boven en onder afwisselt met wikkelen. Zo weef je het touw dus van boven naar beneden en weer van beneden naar boven. Doe dit op minimaal 4 plaatsen op de balken. Zo weet je zeker dat het echt stevig zit.

Stap 5. Laatste check voor het plaatsen

Meet de palen af met het frame en zorg dat alles klopt. Dit is het moment dat je nog aanpassingen kunt maken vóórdat het bevestigd wordt.

Stap 6 & 7. Bevestigen aan de muur

Bevestig de twee palen van het frame aan de muur. Zo weet je zeker dat je hoofdeind niet om kan vallen. Zorg ervoor dat je het boven en beneden vastschroeft in de muur. Om goed in de muur te schroeven kun je het beste een gaatje boren en hier een plug in doen. Het bamboe dien je voor te boren zodat je zonder problemen er een schroef in kunt boren. Nu is het tijd om het hoofdeind gedeelte er tussen te bevestigen. Deze schroef je ook aan de muur aan de onderkant en bovenkant zo weet je zeker dat hij goed zit.

Stap 8. Laatste afwerking

Nu is het tijd voor de laatste stap: bevestig je bamboeplaten op meerdere punten aan de bovenste balk van het hoofdeind. Let hierbij wel weer op dat je het bamboe voorboort. Daarmee voorkom je splijten en scheuren van bamboe. Zo heb je een mooi plankje waar je nog wat op kunt zetten. Het is bij deze stap ook tijd om de bovenste balk op het frame te bevestigen met schroeven. Het is mooi om het frame op de hoekpunten af te werken met manillatouw

Stap 9. Klaar!

Nu is het tijd om je bed er tegenaan te zetten en de styling te doen.

Wat een gaaf resultaat in Linda's slaapkamer! Echt een mooi geheel is het zo. Van het restmateriaal heeft Linda nog een handig krukje gemaakt. Daar zie je dat Linda het nog afgemaakt heeft met inbetweens en zo haar eigen kleine paradijsje heeft gemaakt!


Linda kun je vinden op Instagram als @lavielalinda en op haar website.

"