Bamboe Gevelbekleding - Zelf monteren

Bamboe Gevelbekleding - Zelf monteren

Zelf bamboe gevel planken monteren? In deze handleiding laten we zien hoe je jouw gevel kan transformeren met onze bamboe gevelplanken in 4 stappen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk goed hoe jouw gevel wilt plaatsen. Zo kun je gemakkelijker kan berekenen welke materialen je nodig hebt. Teken op de schetsen ook het legpatroon, houten frame en het eventueel zaagverlies.

 1. Welk gereedschap en materialen heb je nodig? De benodigde gereedschappen en materialen om een gevel te monteren zijn: rolmaat, potlood, lange waterpas, afkortzaag, accuboormachine, gevelplanken, schroeven, houten balken voor onderconstructie en gevel clips.
 2. Hoeveel wil je jouw gevel bekleden met bamboe gevelplanken? Maak een berekening voor de vierkante meters.
 3. Waar ga je de bamboe gevelplanken aanleggen? Het is voor de clips en gevelplanken belangrijk dat je een stabiele en waterpas onderconstructie hebt waar je de clips en planken op kunt bevestigen.

Materialen berekenen

Bamboo Import gevelplanken hebben de standaardafmeting van 140 x 1850 mm. Dat wil dus zeggen dat je ongeveer 4 planken nodig hebt per m². De gevelplanken vallen als rabatdelen en hebben een mes en groef zijde. In de lengte vallen deze dus zonder lengte verlies in elkaar. De clips van de gevelplanken worden blind geïnstalleerd tussen de planken. De overlap maakt de werkelijke breedte van de planken 130mm. Omdat de clips om de 40 cm geplaatst dienen te worden, is het belangrijk dat je om de ongeveer 40cm houten balken monteert op de wand die je wilt bekleden. Zo zit elke gevelplank straks met 4 clips vast.


Bamboe Gevelplanken Monteren in 4 Stappen

Stap 1: Uitlijnen van muur

 • Kijk of er op de muur nog gaten zitten waar bijvoorbeeld insecten in kunnen kruipen. Het is belangrijk om deze af te dichten. Zo voorkom je ook dat er water in achterblijft als de planken straks vastzitten.
 • Als de ondergrond klaar is, kun je verder gaan met het plannen van de balken. Geef aan waar de houten balken moeten komen door een markering aan te brengen op de muur. Houd er rekening mee dat de balken in de breedte maximaal 40 cm uit elkaar mogen staan.

Stap 2: Balken plaatsen

 • Nu kun je de balken plaatsen. Gebruik balken met een minimale afmeting van 40 x 60 mm. Wij adviseren Azobe hardhouten regels van 45 x 70 mm.
 • Zet elke balk vast om de 50 a 60cm. Om de balken in de muur te bevestigen is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste materialen. Kijk dus goed naar de ondergrond van de muur en wat hier het beste bij past.

Stap 3: Gevelplanken monteren

Onze bamboe gevelplanken bevestigen is heel eenvoudig. Onze bamboe gevelplanken zijn uitgerust met een rabatgroeve zodat je deze met speciale gevel clips kunt bevestigen. Op deze manier kan je de gevelplanken blind bevestigen (schroeven zijn uit het zicht) wat uiteraard veel mooier is.

De clips dienen vastgeschroefd te worden met de schroef naar boven toe. De gevelplanken hebben een schuine zijde (bovenzijde) en een onderzijde. De planken dienen gemonteerd te worden met de schuine zijde naar boven. Dit is om het indringen van water te voorkomen.

Vanwege de goede stabiliteit van de Bamboo Import gevelplanken en de vorm van de mes/groef aan de kopse kant, hoeft er aan de kopse kant geen ruimte tussen de planken te worden gelaten.

Het is aangeraden om de naden telkens te laten verspringen. Dit geeft een mooi uitzicht en zorgt ook voor extra stabiliteit. De gevelplanken moeten altijd op minstens 3 balken worden gemonteerd. Indien je kortere stukken hebt, raden wij aan om deze extra vast te zetten met een schroef in de schuine zijde. Deze schroef is bij het verder monteren van de planken onzichtbaar. Let hierbij op! Je moet altijd voorboren. Doe dit met dezelfde maat als de schroef. Vast is vast.

Afwerking bij de bovenste plank
Monteren met clips

Bamboe gevelplanken monteren met clips:

 • Begin met het leggen van de eerste gevelplank in een hoek van de onderkant van de muur.
 • Boor het gat voor de schroef. Hardhouten balken moet je altijd voorboren met een boor diameter 3,2 of 3,5 mm.
 • Draai de schroef in de clip en draagbalk zonder te fixeren. Plaats minimaal 4 clips.
 • Plaats nu de bamboe gevelplank op de clips met de onderzijde naar beneden.
 • Draai de tussenclips in de draagbalken met een schroef. Schroef altijd loodrecht op de balk. Gebruik de accuboormachine altijd met een lage snelheid en lage torque.
 • De bovenste plank van je gevel maak je aan de bovenkant vast met schroeven door de schuine zijde. Je moet hierbij altijd voorboren. Doe dit met dezelfde maat als de schroef en let op! Vast is vast.


Bamboe gevelplanken monteren met schroeven:

 • Boor het gat voor de schroef links en rechts op 20 mm van de zijkanten.
 • Gebruik roestvrij stalen schroeven van ca. 5,5 x 50 mm.
 • De schroeven dienen net als de clips om de 50cm geplaatst te worden.

Stap 4: Afwerking van de gevel

 • Zaag de gevelplanken die uitsteken af. Afhankelijk van de lengte en het design van je gevel kan je dit afgezaagde stuk gebruiken voor het aanleggen van de volgende baan.
 • De afgezaagde kopse kanten dienen te worden ge√Ømpregneerd met olie of was om indringen van water te voorkomen. Wij raden Bamboe Shield Olie aan.
 • Om verkleuring van de bamboe gevel tegen te gaan, is het raadzaam om de bamboe tweemaal per jaar in de olie te zetten. Het beste moment om het eerste onderhoud uit te voeren is 3-4 maanden na de installatie. Met onze Bamboe Shield olie zorg je ervoor dat de rabatdelen de mooie kleur behouden.

Zo! Uw bamboe gevel is nu klaar. Heb je toch nog vragen i.v.m. onze producten of de installatie en onderhoud ervan, aarzel dan niet om ons vandaag nog te contacteren.

"

S'abonner à notre lettre d'information

Soyez le premier à recevoir des informations sur nos derniers produits et nos offres exclusives.

Abonnez-vous à notre lettre d'information et restez informé des dernières tendances en matière de développement durable et de bambou.