DIY - Zelf een Pergola Maken van Hout en Bamboe

DIY - Zelf een Pergola Maken van Hout en Bamboe

Bamboe Makeover voor onze Nieuwe Vergaderzaal Reading DIY - Zelf een Pergola Maken van Hout en Bamboe 3 minutes Next Hoe Bouw je een Bamboe Pergola

Het is makkelijk zelf een pergola te maken van hout en bamboe. Deze schitterende houten pergola met bamboe liggers is speciaal ontworpen zodat u het bamboe dak kan laten begroeien met klimplanten, rozen of druiven. Eens gemonteerd kan u het als vrijstaande overkapping in de tuin of op het terras gebruiken.

Benodigdheden pergola

 • 8 grenenhouten balken 90 x 90 x 2700 mm
 • 8 grenenhouten schoren 90 x 90 x 650 mm
 • 18 tonkinstokken van 300 cm lengte en 28-30 mm diameter

Benodigd gereedschap:

 • 36 schroeven met verzonken kruiskop 4 x 40 mm
 • 16 schroeven met verzonken torx kop 5 x 80 mm
 • 20 schroeven met verzonken torx kop 5 x 120 mm
 • 1 boor 4 mm
 • 1 gatzaag 44 mm
 • 1 torx kop
 • Accuboormachine
 • Rolmaat

Stap 1.

Pak twee van de vuren palen. Gebruik de boormachine om 18 gaten te boren met de 51mm gatenzaag. Zorg dat deze op gelijke afstand zitten. Herhaal dit voor beide palen zodat de gaten precies tegenover elkaar komen.

Stap 2.

Leg de in verstek gezaagde balken uit op de grond zodat die een mooi vierkant vormen (dit wordt het dak van de pergola). De voorgeboorde balken dienen tegenover elkaar liggen. Gebruik de boor van 4 mm om de hoeken van het dak voor te boren alvorens ze vast te schroeven. Boor één gaatje in de balk zonder gaten en boor twee gaatjes in de balk met gaten. Nu kan u de hoek op drie plaatsen vastschroeven met 5 x 120 mm schroeven zonder dat de schroeven elkaar in de weg gaan zitten.

Stap 3.

Zet nu het dak rechtop en bevestig de eerste staander. Boor twee gaatjes voor, en maak de staander aan de hoek van het dak vast met twee 5 x 120 mm schroeven.

Stap 4.

Zorg ervoor dat de staanders en het dak loodrecht op elkaar staan. Gebruik hiervoor een winkelhaak of hanteer de 3-4-5 steek indien u geen winkelhaak bij de hand heeft. Met de 3-4-5 steek meet u 60 cm af op de staander (vanaf de binnenkant van de hoek gemeten), en tekent u 80 cm af op de voorgeboorde balk van het dak. Meet nu de diagonale afstand af tussen beide markeringen. Voor de perfecte hoek moet deze afstand precies 100 cm zijn.

Stap 5.

Plaats de schorren in elke hoek en boor deze voor. Zet de schoren vast met 5 x 80 mm schroeven zoals te zien is in bovenstaande afbeelding.

Stap 6.

Bevestig ook de andere twee staanders en herhaal het proces.

Stap 7.

Eenmaal de houten constructie van de pergola in elkaar staat kan u de bamboestokken door de voorgeboorde gaten van het dak schuiven.

Stap 8.

De bamboestokken steken aan beide kanten van het dak 14,5 cm uit. Meet deze afstand af en zet de bamboestokken aan de bovenkant van het dak vast met 4 x 40 mm schroeven

 

Zet nu je pergola terug rechtop en je bent klaar!

Optioneel kan u de staanders van de houten pergola ook op paalhouders bevestigen of in de grond graven.

"