Circulaire Economie bij het ABC in Haarlem

Circulaire Economie bij het ABC in Haarlem

Duurzame Dinsdag: Forte Kinderopvang Reading Circulaire Economie bij het ABC in Haarlem 3 minutes Next Winnaars Bamboe fotowedstrijd Zomer 2021

In het ABC, Architectuur- en Bouwhistorisch Centrum Haarlem, zijn er het hele jaar door verschillende tentoonstellingen en exposities die te maken hebben met architectuur. Maar ook lezingen, symposia, discussies, workshops en ook kinderpartijtjes. Bij het ABC gaat het om architectuur en stedenbouw, en alle kunstvormen die daarmee samenhangen; interieurarchitectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, en tuin- en landschapsarchitectuur. Bijzonder is dat je bij het ABC naar binnen kunt met een museumjaarkaart, omdat het o.a. geen vaste collectie heeft is het officieel gezien namelijk geen museum.

Bij het ABC was er aandacht voor duurzaamheid en daarbij de circulaire economie. Duurzaam leven begint bij je huis. Hoe duurzaam leef jij? Is het een huis op aardgas of ben je volledig elektrisch? Misschien zelfs met eigen zonnepanelen op je dak. Er zijn vele manieren om aandacht te geven aan duurzaamheid in je huis. Een belangrijk begrip hierbij is circulaire economie. Dit komt uit de filosofie dat je alle producten kunt recyclen, hergebruiken, of een nieuwe functie aan kunt geven.

Het idee: twee kamers. Het begint bij allesbehalve circulariteit. Grofvuil containers, wegwerpproducten, plastics of andere producten die schadelijk zijn voor de natuur. De tweede kamer laat zien hoe je daar verbetering in kunt maken. Vervang de slechte materialen voor het duurzame alternatief en je bent een stuk dichter bij een duurzaam leven. Voor een gewone baksteen zijn er bijvoorbeeld verschillende duurzame alternatieven. Er is verder ook ruimte voor duurzame oplossingen in en rond huis.

Zo kwam ook bamboe in het spel. Bamboe is natuurlijk dé duurzame houtvervanger. Nu niet zo vaak gezien in de westerse bouwkunst, maar toch zijn er vele manieren om toch meer bamboe in je huis te verwerken. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor een bamboe afwateringssytseem door bamboe als regenpijp te gebruiken.

Bamboe is niet alleen in de 'rauwe' vorm duurzaam. De verwerkte bamboe is weliswaar niet meer CO2 negatief zoals de palen, het is nog steeds een vele malen duurzamer alternatief dan (hard)hout. Met het bamboeplaatmateriaal zijn er indoor eindeloos veel mogelijkheden, maar ook de bamboe vlonderplanken en gevelbekleding is veelzijdig inzetbaar. Met duurzaamheidsklasse 1 (EN 350:2016) en 25 jaar garantie heb je de luxe hardhout uitstraling, maar toch een milieuvriendelijk product. Het is daarbij CO2 neutraal, dus er wordt net zo veel CO2 uitgestoten met de import naar Nederland, als dat de bamboe opneemt tijdens zijn levensduur.

Er zijn verschillende lezingen over circulair bouwen bij het ABC tijdens deze expositie.

Woensdag 15 september: Van BakkeRij naar Veerplas
Woensdag 22 september: Biobased materialen
Donderdag 30 september: Circulair Bouwen
Meer over de lezingen kun je hier vinden. De tentoonstelling loopt nog tot 10 oktober.

"