Insectenhotels bij Van Der Spek groep

Insectenhotels bij Van Der Spek groep

Het gaat niet goed met de insecten. Eigenlijk is er een stille ramp gaande. Sinds de jaren 70 zijn de aantallen insecten met zo'n 70% afgenomen. Urbanisatie neemt de leefruimte van insecten, hierdoor loopt de populatie terug.

Er zijn verschillende initiatieven die de insecten willen helpen. Zo kun je bij natuurmonumenten.nl een gratis zaadmix aanvragen met wildbloemen, daar worden de insecten dan weer erg blij van. Er zijn verschillende manieren om de insecten een handje te helpen.

Onder het idee van recyclen en een circulaire-economie zijn ze bij Van Der Spek groep begonnen met het maken van insectenhotels. Van Der Spek is vooral actief in de groenvoorziening en heeft daarnaast het merk Boom Stijl opgezet. Onder Boom Stijl maken ze producten van gerecyclede materialen vanuit hun groenvoorziening. Zo maken ze dus op een verantwoorde manier mooie houten tafels en banken. Om hun kleinere hout ook te kunnen recyclen is het idee gekomen om insectenhotels te bouwen.

Insectenhotels bestaan uit verschillende onderdelen. Je gebruikt bijvoorbeeld boomschors, dennenappels en houtwol voor de lieveheersbeestjes en torretjes. Voor vlinders kun je kamers maken met hoge, smalle kieren. Hier kunnen zij dan inkruipen om te schuilen voor bijvoorbeeld regen en kou. Voor bijen zitten vaak er wat stammetjes hout of bakstenen met gaten in een insectenhotel. Waar bijen echt helemaal blij van worden is bamboe. Kenmerkend voor insectenhotels zijn de tonkinstokken. Meer over de verschillende soorten bamboe kun je lezen in deze blog.

In de holle bamboe leggen de solitaire bijen hun eitjes. Hier maken ze dan kamers voor de eitjes in elke stok. Ze doen er wat stuifmeel bij en maken een wand om het af te sluiten. Zo kunnen ze meerdere ei-kamers maken in 1 stok. Essentieel voor een insectenhotel dus!

Omdat Van Der Spek zelf geen bamboe heeft, kwamen ze bij ons terecht. Wij hebben geholpen met de beste bamboe voor de insectenhotels te importeren. Zo kunnen ze prachtige, duurzame insectenhotels maken. De insectenhotels van Van Der Spek komen in allerlei vormen en maten. Het is maatwerk waarbij elk hotel echt uniek is!

Het proces

Timmerman Bo is een echte creatieve vakman. Voor elk insectenhotel maakt hij eerst het frame van het zwart geschilderde hout. In het frame zet hij, afhankelijk van wat hij heeft liggen, verschillende houten stammetjes en maakt hij boomschors vakken. Als dit allemaal klaar staat, vult hij het hotel op met tonkinstokken. Voordat het hotel dan helemaal klaar is, worden er gaatjes geboord in het hout.

Deze unieke, gerecyclede insectenhotels van Van Der Spek groep kun je kopen op de website. Elk hotel is uniek en kan gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld je eigen logo erop gebrand. Boomstijl maakt bijvoorbeeld ook egeltjes van recyclet hout. Wij hebben nu een egeltje en een instectenhotel van Boomstijl staan. Als je een Insectenhotel in het echt wilt zien: kom langs bij onze showroom en neem een kijkje!

"