DIY - Zelf een Bamboe voerhuis maken

DIY - Zelf een Bamboe voerhuis maken

Als het wat kouder is, is het goed om de vogels een handje te helpen door wat zaad mix of vetbollen in je tuin of op je balkon te zetten. Je kunt ook een voerbak maken voor in de volière bijvoorbeeld. Zo'n vogel voerbakje maak je heel gemakkelijk zelf. Nu staat de zomer voor de deur en is het een mooie tijd om aan de slag te gaan met een leuke DIY. In deze blog laten we twee verschillende voerstations voorbijkomen.

Voor deze DIY's heb je niet veel nodig. Pak een stuk bamboe met een diameter tussen de √∏8 en 12 cm en bij voorkeur veel nodes. De nodes laten dan namelijk zien waar verschillende bakjes komen, zo kun je de vogels dan verschillende dingen aanbieden. Je kunt uit een meterstuk bamboe beide DIY's maken. Wij gebruiken hier deze Moso paal.

We hebben voor deze DIY's weer een video op Instagram die helpt begeleiden indien het onduidelijk is.


Hangend bootje

Benodigdheden:

- Bamboe, circa 30 centimeter

- Japanse zaag

- Boormachine

- Bamboe boor 8 mm

- Hamer en beitel

- Schuurpapier

- Zwart palmtouw

Stap 1. Bamboe voorbereiden

Zorg dat je bamboe op de beoogde lengte is, let hierbij op dat er aan de uiteindes voldoende ruimte is om gaten te boren voor het touw.

Stap 2. Bamboe splijten

Gebruik de Japanse zaag om een stukje in te zagen aan de bovenkant. De bamboe moet horizontaal door de helft, dus ongeveer halverwege zaag je een stuk in. Vervolgens pak je de beitel en hamer om de bamboe in de lengte te doen splijten. Als je geen beitel hebt, kun je dit ook met een stevig mes doen. Let hierbij wel goed op je eigen veiligheid. Meer over deze manier van bamboesplijten zie je hier.

Stap 3. Randen afwerken

Bij het splijten van bamboe kun je soms rafelige randen overhouden. Behalve dat dit niet zo mooi staat geeft dit ook splinters. Dit kun je mooi gelijk maken door met de beitel te schrapen. Je kunt ook de Japanse zaag gebruiken om het mooi af te werken. Vervolgens gebruik je een stuk schuurpapier om de randen echt mooi glad te krijgen.

Stap 4. Gaten boren

Kijk naar je beide helften en kies welke de bovenkant wordt en welke de onderkant. Bij de bovenkant boor je aan beide uiterste zijdes in het midden een gat. Bij het onderste bakje boor je twee gaten aan de uiterste zijdes. De twee gaten boor je dan aan de bovenkant van je bamboe zodat je er horizontaal een touw door kan rijgen.

Stap 5. Touw rijgen

Nu is het tijd om het touw door de gaten te rijgen. Afhankelijk van hoe hoog je hem wilt hangen neem je een stuk touw. Je neemt een stuk touw van bijvoorbeeld 50cm. Deze haal je door de twee gaten van het bakje. Vervolgens leg je na circa 5 a 10cm een knoop en haal je hem door het gat van het dakje. Let goed op dat je het aan beide kanten gelijk doet, anders hangt je bakje straks scheef.

Stap 6. Ophangen en vullen maar!

Nu kun je de voerbak ophangen en vullen met lekkers! Op de video en foto zie je hoe wij twee vetbollen en wat zaad hebben gebruikt.


Voerhuisje

Deze voerbak is haast nog simpeler. Je kunt hierbij weer een stuk bamboe gebruiken welke je over hebt van het andere voerbakje. Voor het palmtouw kun je ook gebruik maken van het touw dat je over hebt.

Benodigdheden

- Bamboe, circa 15 centimeter met 1 node

- Halve schaal bamboe

- Boormachine

- Bamboe boor 8 mm

- Gatenzaag 38mm

- Moso √∏ 3-4 100cm

- Zwart palmtouw

Stap 1. Check je bamboe

Soms zit er nog wel eens een gat in de node. Daarom is het goed om eerst je bamboe te checken dat de node aan de onderzijde niet kapot is. De halve schaal krijg je door een stuk bamboe te splijten of bijvoorbeeld als reststuk bij het maken van een bamboe plantenbak.

Stap 2. Gaten boren

Als alles goed is kun je gaten gaan boren. Boor 1 gat aan de bovenzijde van het bamboe met de bamboe boor 8mm. Dit is om het dakje door vast te maken. Aan de achterzijde boor je ook 2 gaten vlak naast elkaar. Deze is om touw doorheen te halen voor de bevestiging aan de muur of paal. Verder boor je halverwege de halve schaal een gat.

Stap 3. Voergat boren

Gebruik een gatenzaag om een gat te boren aan de onderkant van de voorzijde van het bamboe. Gebruik eventueel een stuk schuurpapier om hem rond af te werken.

Stap 4. Voertray maken

Neem het stuk Moso √∏ 3-4 en zaag een stuk van circa 10 centimeter af. Let hierbij op dat je stuk aan een van de uiteindes een node heeft. Vervolgens split je het stuk in twee door er met een hamer en beitel een tik op te geven. Deze voertray kun je mooi klemmen in het voer gat. Eventueel kun je de tray nog met een beetje lijm vastlijmen als hij niet goed bijft zitten.

Stap 5. Dak vastmaken

Nu is het tijd om het dakje vast te maken. Dit dakje is vooral bedoelt tegen regen, maar is ook goed om grotere vogels tegen te houden van rechtstreeks uit de bovenkant te eten. Het dak maak je gemakkelijk vast door een touwtje te rijgen door de beide gaatjes en hier een knoopje in te leggen.

Stap 6. Vastmaken aan muur of paal

Nu kun je door de twee gaten aan de achterzijde een touw halen om het te bevestigen aan de beoogde plek. In de video kun je zien dat hij is vastgemaakt aan een paal. Je kunt het voerhuisje ook vastmaken aan de muur of schutting door middel van plug en haakje. Dan maak je het touw hieraan vast. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze gewoon ergens neer te zetten.

Nu is het enkel een kwestie van vullen met vogelzaad en je bent klaar!

Ga je dit ook maken? Laat ons jouw resultaten zien op social media!

"