DIY - Hoe een bamboe dakgoot maken?

DIY - Hoe een bamboe dakgoot maken?

Bamboe dakgoten zijn een ecologisch alternatief voor metalen en plastic dakgoten en worden vaak gebruikt in tropische gebieden waar bamboe natuurlijk groeit en in overvloed aanwezig is. Bamboe goten kunnen echter ook in ons klimaat gebruikt worden maar gaan minder lang mee dan conventionele dakgoten (tenzij ze decoratief worden gebruikt ter aankleding van een bestaande dakgoot).

Bamboe dakgoten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het opvangen van regenwater en het irrigeren van een kleine groentetuin. Het regenwater kan gemakkelijk worden opgeslagen als het door een afvoer stroomt die via een pijp aan een regenwatertank of container is verbonden.

Een bamboe dakgoot bestaat uit een door midden gezaagde bamboepaal waarvan de tussenschotjes zijn verwijderd. Deze halve bamboe paal wordt dan bevestigd aan de dakrand door middel van houten, ijzeren of plastic beugels, waarin de bamboe goot rust.

Afmetingen van bamboe dakgoten en afvoerbuizen

De breedte van de bamboe regenwatergoot wordt bepaald door het dakoppervlak en de hellingsgraad van het dak, terwijl de diameter van de afvoerbuis evenredig is aan het dakoppervlak en de breedte van de goot. In onderstaande tabel kunt u de juiste gootbreedte en afvoer diameter bepalen die overeenkomt met het dakoppervlak:

Dakoppervlak (m²) Gootbreedte (cm) Diameter afvoer (cm)
50 12 6.5
60 13 6.5
70 14 6.5
80 15 7.5
90 16 7.5
100 17 7.5

De diepte van de bamboe goot is ongeveer de helft van de gootbreedte. Als de goot bijvoorbeeld 13 centimeter breed is, dan moet de diepte ongeveer 6,5 cm zijn.

De diameter van de afvoerbuis is evenredig met het volume regenwater dat in de goot wordt verzameld, is de afvoer te klein dan zou het regenwater namelijk kunnen overlopen.


Op maat zagen van een bamboe dakgoot

    1. Meet de totale lengte van het dak en zaag de gehalveerde bamboepaal op maat.
    2. Leg de gehalveerde bamboepaal op een vlak oppervlak en markeer waar er moet worden gezaagd. Teken een potloodlijn helemaal rondom de buitenkant van de bamboe paal.
  1. Wikkel een stuk stevige tape om de bamboe waar het moet worden doorgezaagd om splinters te voorkomen.
  2. Zaag de bamboe door met een fijne hand-of tafelzaag.
  3. Verwijder u de kleefband van de bamboe goot.
  4. Sluit beide uiteinden van de halve bamboe paal af met een op maat gezaagd houten plankje. Bevestig het houten plankje met spijkers en werk de binnenkant af met een laagje siliconen.
  5. Bevestig de bamboe goot tegen het dak (zie onderstaande methodes).

Bevestigen van een bamboe dakgoot

Er zijn verschillende manieren om bamboe dakgoten te bevestigen aan een dakstructuur, de volgende illustraties tonen de meest voorkomende voorbeelden:

1. Maak de bamboe goot vast aan bamboe dakspanten met behulp van houten dakgoot houders.

2. Maak de bamboe goot vast aan houten dakspanten met behulp van houten dakgoot houders.

3. Bevestig de bamboe goot aan een houten dakrand.

"