Bamboe Gevelbekleding voor Parkeergarage in Amsterdam

Bamboe Gevelbekleding voor Parkeergarage in Amsterdam

Bamboe Gevelbekleding voor Parkeergarage in Den Haag Reading Bamboe Gevelbekleding voor Parkeergarage in Amsterdam 2 minutes Next Bamboe Makeover voor onze Nieuwe Vergaderzaal

Unieke bamboe gevelbekleding voor de parkeergarage van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Medisch Centrum Slotervaart en Sanquin Bloedbank in Amsterdam.

De indrukwekkende bamboe parkeergarage aan het Slotervaart Medisch Centrum in Amsterdam is de tweede in zijn soort, maar de grootste die we tot nu toe hebben gebouwd. De parkeergarage heeft in totaal 5 verdiepingen, een totale oppervlakte van 3200 m² en biedt momenteel parkeerplaats voor bijna 1200 wagens.

In samenwerking met Ballast Nedam Parking zal het project de komende jaren verder worden uitgebreid met soortgelijke parkeergarages. Guadua bamboepalen zijn wederom gebruikt als gevelbekleding, met zoals in Den Haag.

Architectenbureau de Jong Gortemaker Algra is verantwoordelijk voor het ontwerp van de bamboe gevelbekleding voor de parkeergarage in Amsterdam. Door de waaiervormige positionering van de bamboepalen is een dynamische uitstraling gecreëerd, zo lijkt de gevel de ene keer transparant en de andere keer gesloten, afhankelijk vanuit welke hoek je het bekijkt.

Het gelijkvloers en de eerste verdieping van de parkeergarage werden niet bekleed met bamboepalen om zo een zwevend effect te simuleren en te vermijden dat het gebouw één groot massief blok zou worden. In plaats daarvan werd er gekozen voor levende bamboe planten die voor een groene oase moeten zorgen in een stad die doorgaans gedomineerd wordt door betonnen gebouwen.

De klant heeft er bewust voor gekozen om de bamboepalen onbehandeld te laten, hierdoor zal de bamboe natuurlijk vergrijzen. Het niet onderhouden van bamboepalen bij buitengebruik heeft als gevolg dat de levensduur van bamboe veel lager is dan wanneer ze wel periodiek worden behandeld. Het zal dus interessant zijn om de levenduur van de bamboepalen op te volgen in volle blootstelling aan de zon en regen.

"