Bamboe zout: het magische zout uit Korea

Bamboe zout: het magische zout uit Korea

Iedereen gebruikt wel eens zout in de keuken. Of misschien gebruik je wel eens badzout. Maar heb je het al eens gehoord van bamboezout? Een zout uit Korea dat gemaakt is met bamboe. Het staat erom bekend dat het van alles kan helen. Maar wat is bamboezout nou precies?

Bamboezout is iets wat al honderden jaren gebruikt wordt in Korea. Daar heeft het de naam Jugyeom. Het is een eeuwenoude traditie die is ontstaan bij boeddhistische monniken in Korea die een snelle manier zochten om zeezout te drogen. Later werden de zuiverende effecten opgemerkt en werd het gebruikt in helingsrituelen. Hierbij werd van oudsher gekeken naar bamboezout dat tot 3 keer gebrand is. In de Oosterse geneeskunst staat het al lang bekend als belangrijke heler. Het zou goed zijn voor van alles: van mondzweertjes tot hoge bloeddruk, onrustige darmen of onrustige spieren. Een oogbadje met bamboezout wordt aangeraden bij geïrriteerde ogen.

bamboezout om mee te koken en in bad te gaan

Bij het proces wordt aandacht gegeven aan "Qi"; een energie waar alle vijf de elementen bijeen komen. Het zout uit het zeewater (water), de rode klei uit de bergen (aarde), bij het bakken in een gietijzeren pan (metaal) wordt naaldhout gebruikt (hout) op een vuur met temperaturen van meer dan 1700 graden Celsius (vuur).

Deze Koreaanse traditie is alle jaren hetzelfde gebleven tot er begin 1920 iemand werd geboren die het voorgoed zou veranderen. Doctor Kim Il-Hoon was namelijk de eerste die zei: "Waarom slechts 3 keer? Waarom niet 9 keer?". Negen staat in Oost-Azië namelijk bekend als het meest heilige getal. Het symboliseert de volledigheid en het bereiken van volle gezondheid. Zo is sinds de jaren 80 het negen keer gebrande bamboezout op de markt.

Er wordt zout gehaald uit het zeewater (Fleur de sel). Dit zout wordt eerst 3 jaar lang gedroogd. Vervolgens wordt 3 jaar oude bamboe in stukken gezaagd op de nodes. Deze stukken worden vervolgens gevuld met het zout. In de bergen in Korea wordt rode klei geoogst welke speciaal gebruikt wordt om deze bamboezout pilaren af te dekken. Vervolgens worden deze zoutstammetjes in een oven verbrand. Belangrijk hierbij is dat er naaldbomen gebruikt worden als brandstof. Na de eerste keer roosteren wordt het zout weer vermalen en gaat het nog een keer in de bamboe en afgedekt met klei de oven in. Dit proces wordt tot 9 keer herhaald. Na de negende keer heb je een heel donker zout dat helemaal tot een soort vloeibaar lava is gesmolten. Nadat het zout is uitgehard, wordt dit weer in kleine stukjes gehakt en is het klaar om verpakt te worden voor verkoop.

Het zout is op deze manier verrijkt met de mineralen uit het bamboe. Er zit geactiveerd bamboe houtskool in het zout, maar ook grote hoeveelheden zwavel. Het zout ruikt sterk naar de zwavel en heeft een hoge PH waarde. De prijs is opvallend: voor een kilo betaal je €250!

Wij hebben om het te testen een klein potje gekocht en de geur viel gelijk op. De sterke zwavelgeur valt niet te onderschatten. Verder is de smaak ook vrij heftig. In Korea wordt dit zout onder andere genomen als soort vitaminepil: 3 maal per dag onder de tong laten smelten. Na het ruiken van het zout kon ik slechts een handvol collega's overhalen om het zout te proeven. De smaak werd dan snel weer verdrongen met een stukje chocola.

Tegenwoordig zie je het bamboezout steeds vaker in Europa bij alternatieve geneeswijzen. Er zijn doctoren in bijvoorbeeld Duitsland die het als remedie voorschrijven. In bad gaan met bamboezout zou bijvoorbeeld heel goed zijn voor mensen met huidklachten zoals psoriasis. Toch geldt voor dit alles: hoewel veel mensen erbij zweren, is het geen officieel erkend geneesmiddel. Er valt natuurlijk na één keer proeven niks te zeggen over de helende krachten. Hiervoor zul je het zelf eens moeten proberen.

"

Sign up for our Newsletter

Be the first to receive information about our latest products and exclusive offers.

Sign up for our newsletter and stay informed about the latest trends in sustainability and bamboo.