Natuurlijk kleurverschil in bamboe

Natuurlijk kleurverschil in bamboe

Bamboe komt in allerlei kleuren en maten. De bamboe die wij verkopen heeft dus echt de kleur zoals je hem ontvangt, daar veranderen wij niks aan. Enkel de zwarte vlonderplanken zijn thermisch gemodificeerd om de donkere kleur te krijgen. De natuurlijke bamboe heeft van zichzelf kleurverschil. Er zijn veel verschillende soorten bamboe te vinden en deze hebben allen hun eigen uitstraling.

vlnr. moso bamboe, nigra bamboe, tonkin bamboe

Moso bamboe

De moso bamboe is een echte show bamboe. Deze is van zichzelf erg geel en heeft een soort was laagje. Dit laagje beschermt de bamboe en dit zorgt er ook voor dat je deze bamboe niet direct met de UV-protector kunt behandelen. Moso bamboe is het soort dat gebruikt wordt in plaatmateriaal. Hierbij zijn twee kleurversies mogelijk. Het kleurverschil zit in het proces: In bamboe zitten natuurlijke suikers. Deze suikers karamelliseren tijdens het proces en geven de karamelkleur.

Moso bamboe wil soms wel eens scheefgroeien. Daarom worden sommige palen een handje geholpen om toch in een schutting gebruikt te kunnen worden. Door de bamboe te verwarmen kan deze rechtgebogen worden. Zo krijg je een soort warmte plekken op de bamboe, die de bamboe dus helemaal uniek maken zoals hij is. Soms krijgen wij moso bamboe binnen die nog wat groen is. Deze krijgt dan de herkenbare gele kleur als hij een paar weken in de zon is geweest.

Tonkin bamboe

Tonkin bamboe is een vrij dunne bamboe met een relatief dikke wand. Dit maakt hem in verhouding erg sterk en uitermate geschikt voor klimplanten. Je ziet deze bamboe vaak in (moes)tuinen als klimpiramides of klimrek voor aan schutting of muur. Tonkin heeft een natuurlijke beige kleur die soms wat neigt naar grijsgroen. Hij heeft een glanzende buiten laag. Door zijn in verhouding dikke wand neemt tonkin per kilo het meeste Co2 op.

Nigra bamboe

Deze zwarte Chinese bamboe is te herkennen aan zijn zwarte kleur en opvallende nodes die vaak wat uitsteken. Deze bamboe is een zwarte bamboe en is werkelijk zwart. Geen van onze bamboe wordt geverfd, zo ook de nigra niet. Dit betekent wel dat er soms wat kleurverschil is. Je ziet het kleurverschil al op de stam als je kijkt naar de bamboe vóór het oogsten. Bij het drogen wordt dat verschil dan nog meer duidelijk. Zo krijg je soms een soort "vlekken' van naturel bamboe op de stokken in je bamboemat. De nigra heeft van zichzelf wat meer een glansje net zoals de moso bamboe.

Boryana bamboe

Deze variant is familie van de nigra bamboe. Hij staat ook wel bekend onder de naam luipaard bamboe of tijger bamboe. Waar de nigra uitschieters heeft die af en toe "vlekken' hebben, heeft deze bamboe alleen maar zo'n patroon. Deze bamboe is helaas niet geschikt voor commerciële doeleinden en wordt daarom niet meer door ons verkocht. Deze bamboe is dan weer wel leuk om te houden als begroeiing in de tuin.

vlnr. guadua bamboe, java bamboe, tali bamboe

Guadua bamboe

Guadua bamboe is een supersterke bamboe met een dikkere wand. Deze bamboe heeft een natuurlijke, beige kleur. Guadua's beige kleur heeft de neiging ietwat grijzig te tonen. De stam is mat van kleur en heeft een open textuur. Deze bamboe is de enige soort die wij uit Zuid-Amerika halen. Hij groeit namelijk in Colombia.

Tali bamboe

Tali is een Indonesische bamboe die wel onder de noemer naturel of beige valt, maar haast wat meer neigt naar een warm geel. De tali is te herkennen aan de lange stukken tussen de nodes en de matte uitstraling. Deze bamboe zie je vaak in de bamboeschermen als tuinafscheiding, maar onze rolgordijnen zijn ook van tali bamboe gemaakt.

Java zwarte bamboe

De naam zegt het al: deze bamboe is een zwarte bamboe afkomstig van het eiland Java. Deze zwarte bamboe is wat kleurvaster dan de nigra. Desalniettemin is er toch altijd wat kleurverschil mogelijk. De java groeit tot grotere diameters. Dit maakt hem uitermate geschikt voor zwarte bamboe pergola's. Hij wordt ook gebruikt in bamboe tuinschermen en onze kamerschermen.

Het kleurverschil in onze bamboe is dus altijd natuurlijk. Elke soort is altijd te herkennen aan unieke kenmerken zoals de buiten laag, kleurteint en ruimte tussen nodes.

Bamboe vergrijst net als elk ander natuurproduct. Hierbij zijn weersomstandigheden en plaatsing belangrijke factoren. Hoeveel zon schijnt er direct op je bamboe? Dat is bepalend voor hoe snel het bamboe verkleurd. Zoals je hebt kunnen lezen hebben sommige bamboes van zichzelf een wassen laagje. Deze bamboes kun je beter niet gelijk behandelen met een beits. Dat gaat namelijk schimmelen in combinatie met het wassen laagje. Je kunt die bamboe dus het beste behandelen met een bamboe booster olie om hem toch een goede start te geven. De overige bamboes kunnen wel direct behandeld worden met de UV protector. Behandel je bamboe elk jaar om de kleur te verzekeren. Je kunt een verweerde naturel bamboe ook een wat warmere kleur geven door onze black renovator te gebruiken. Hier zit een klein beetje pigment in en dit geeft een warme caramelkleur aan een naturel bamboe.

Zie hier hoe een dusdanig vergrijsde schutting weer mooi op kleur krijgt. Het bamboe lijkt eerst haast een zwarte bamboe, maar de onderhoudsmiddelen laten de ware kleuren zien.

"