Internationale dag van de Panda

Internationale dag van de Panda

Vandaag is het de internationale dag van de Panda. Een goed excuus om even te kijken naar de schattige reuzenpanda. Want panda's eten bamboe en wij verkopen bamboe. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken of wij een gevaar zijn voor de panda's. Het bamboe wat wij verkopen is namelijk een compleet andere soort. Hoe dat precies zit, leggen wij u graag even uit.

Wat is bamboe?

Eerst is het belangrijk om te begrijpen wat bamboe precies is. Bamboe is namelijk een gras welke extreem snel groeit. In zo'n 6 tot 8 maanden bereikt deze al zijn volledige hoogte. Vervolgens begint het bamboe uit te harden en zo vormt de bamboe zich tot hoe u hem bij ons kunt kopen. Daarbij is het zo dat in tegenstelling tot een boom, deze weer aangroeit na het kappen. Bamboe recycled zichzelf dus als het ware.

Bamboe komt op heel veel plekken voor. Van nature zelfs op 5 continenten: Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië. Eigenlijk dus overal behalve Europa en Antarctica. Dit betekent dat er dus ook heel veel verschillende soorten bamboe zijn. Wel meer dan 1500! De reuzenpanda eet slechts 60 soorten bamboe. De bamboe die geoogst wordt voor commerciële of industriële doeleinden groeien niet eens in de bergen van centraal China waar de reuzenpanda leeft.

Het dieet van een reuzenpanda

Wat het bamboemenu van de reuzenpanda zo bijzonder maakt is dat de reuzenpanda eigenlijk een roofdier is met hoektanden en het spijsverteringsstelsel van een carnivoor. Toch heeft evolutie ervoor gezorgd dat panda's miljoenen jaren geleden gedwongen werden een nieuwe voedselbron te zoeken en zo is de eetlust voor bamboe ontstaan. Maar liefst 99% van het dieet van een panda bestaat uit bamboe. Ze eten hem bijna in zijn geheel op: scheuten, stengels, zijtakken en bladeren.

De reuzenpanda eet zo'n 60 verschillende soorten bamboe, maar ze hebben wel hun favorieten. Zo weten ze in elk gebied de soort te vinden die het hoogst in eiwit is. Ze gaan dan ook nog eens bij voorkeur voor de jonge bladeren omdat hier meer ruwe eiwitten in zitten dan oudere bladeren. Het liefst eten ze de jonge bamboescheuten omdat die het makkelijkst te verteren zijn. Deze hebben ook de hoge eiwit waardes. Omdat bamboe zo moeilijk te verteren is, poept een panda namelijk erg vaak! Panda's eten vaak de hele dag door en zijn maar weinig actief. Dat is omdat de moeilijk verteerbare bamboe ook maar weinig energie geeft. Om zichzelf te beschermen tegen de bamboesplinters heeft de evolutie gezorgd voor een dikke slijmlaag aan de binnenwanden van de darmen.

Pandasia

U hoeft zich dus geen zorgen te maken, wij zijn echte panda liefhebbers. Bent u wel eens in Ouwehands Dierenpark in Rhenen geweest? Hier vindt u namelijk Pandasia. Het pandaverblijf welke al enkele jaren op rij verkozen is tot "mooiste pandaverblijf ter wereld'. Wist u dat het bamboe in de bamboeconstructies in het verblijf gemaakt zijn met bamboe van Bamboo Import Europe? Wij vinden het namelijk ook super belangrijk dat de panda's kunnen genieten van een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Al is het niet het bamboe wat ze kunnen eten, toch kunnen ze zo lekker klimmen en klauteren. De panda's hadden het zelfs zo naar hun zin dat vorig jaar mei er weer een babypanda is geboren. Deze doet mee met het internationale fokprogramma voor het behoud van de reuzenpanda'

"