DIY - Zelf een bamboe windgong maken

DIY - Zelf een bamboe windgong maken

Een windgong of windorgel brengt veel sfeer op terras of balkon. Vroeger werden ze vooral gebruikt om boze geesten te verjagen, tegenwoordig is het vooral voor de sier en sfeer. Wel wordt er gelooft dat het geluid van een windgong de Qi' bevordert. Een windgong is vrij makkelijk zelf te maken. Hoe? Dat leggen we uit in deze DIY blog!

Benodigdheden:

Halfronde bamboepaal Tali

3x Moso √ò 3-4 100cm

2,5m dun vlastouw touw

Boormachine

bamboe boor 8mm

Japanse zaag

Schaar + potlood + meetlat

schuurpapier

Voor deze blog hebben we gebruik gemaakt van naturel bamboe, voor een donkere variant kun je gebruik maken van een Nigra √ò 3-4 300cm stok.


Aan de slag!

Stap 1. Afmeten en op maat zagen

Meet op de palen 2x 36cm, 2x 32, 2x 28 en 2x 24 centimeter af. Zo krijg je 2x 4 stokken variërend van lengte. Je zou natuurlijk ook voor langere stokken kunnen gaan, dat is geheel op smaak. Deze zaag je op de juiste lengtes af. Gebruik schuurpapier om eventuele splinters te voorkomen.

Stap 2. Inkeping maken voor het mooiste geluid.

Neem ongeveer 1/4e deel, of circa 7 centimeter aan de onderkant. Hier maak je een schuine inkeping en zaag je tot je circa halverwege de dikte van de stok bent. Teken in het verlengde af hoe deze moet uitkomen en zaag dan vanaf het uiteinde terug naar de inkeping. Als je vlak bij een node zit, is het het mooist om die eruit te halen. Doe dit voor alle stokken. Werk je stokken af door ze met het schuurpapier glad te maken. Bewaar het afgezaagde stukje goed, deze heb je straks nog nodig.

Stap 3 en 4. Gaatjes boren voor het touw

Maak met een boormachine een gaatje aan de linker- en rechterkant van de stok aan de bovenkant. Maak 5 gaten aan de zijkanten van de halve schaal. Vervolgens maak je ook twee gaten aan buitenzijdes van de bovenkant en 2 gaten naast elkaar in het midden aan de bovenkant. Gebruik schuurpapier om deze glad af te werken.

Stap 5. Gong in het midden maken

Van de halve stukjes die je net hebt afgezaagd kies je er nu een uit. Deze komt als gong in het midden te hangen. Boor hier een gaatje in en knoop er een touw van circa 40cm aan vast. Maak dit touw vast door de twee middelste gaten.

Stap 6 en 7. Rijg de palen aan de schaal.

Begin met het rijgen van de palen. Leg ze allemaal neer en sorteer op grootte. Begin met een knoopje te maken aan het uiterste gat. Vervolgens haal je het touw door de paal en hang je hem op gewenste hoogte. Het is mooi om dit circa 10 centimeter onder de schaal te doen. Dan haal je het touw weer door het volgende gat en maak je een knoop zodat hij op de juiste hoogte blijft hangen. Vervolgens ga je verder met de volgende paal en maak je het zo af.

Doe dit ook voor de andere kant.

Stap 8. Ophangsysteem

Neem circa 30 centimeter touw en maak deze vast aan de binnenkant van de schaal aan de twee buitenste gaten.

Klaar!

Dan kun je nu de windgong buiten ophangen en genieten van het rustgevende geluid dat hij maakt. Laat je ons jouw resultaten zien als je hem namaakt?

"