DIY - Zelf een bamboe kerstboom maken

DIY - Zelf een bamboe kerstboom maken

15x Met bamboe je tuin opknappen Reading DIY - Zelf een bamboe kerstboom maken 5 minutes Next Terugblik op 2021 en BTW Vrije Dagen!

Kerst! Voor velen is dit dé tijd van het jaar. De kerstsfeer brengt ons allemaal samen. Heb jij al een kerstboom staan? Niet iedereen heeft een traditionele kerstbomen. Dit kan met allergie te maken hebben, maar je kunt ook bewust gaan voor iets unieks. Lees deze blog als je een unieke kerstboom zoekt. Je hebt een namelijk echte eyecatcher met onze bamboe kerstboom. Breng de kerstsfeer in je huis met deze bamboe kerstboom.

Benodigdheden voor stam en takken:

Voor de basis heb je 3 opties:

Gereedschap:

  • Boormachine
  • Japanse zaag
  • 21 mm boor
  • 10mm √≥f 15mm boor
  • Schuurpapier en/of schuurmachine

Stap 1. Op maat zagen

Voor deze boom is de bovenste, kleinste tak circa 10cm lang en onderaan is de langste tak ongeveer 100cm. We zullen 28 takken maken, dus met een kleine rekensom kom je dan uit op dat elke tak ongeveer 3,3cm langer is dan de vorige tak. Dus: de kortste tak begint bij 10cm, dan 13,3cm, 16,6cm, 19,9cm, etc. Voor het mooie is het aangeraden om de bamboe schuin af te zagen. Zo krijg je straks een mooi verloop van de takken.

De stam moet ongeveer 100cm hoog worden. Omdat het bamboe niet altijd 100% gelijk is, is het aangeraden om de tonkin stok af te zagen op ongeveer 120cm. Zo heb je een beetje speling. Je kunt dan nog altijd het topje afzagen indien nodig.

Stap 2. Basis maken

Nu de takken van onze kerstboom zijn gemaakt, is het tijd om de basis te maken. Hier komt de stam in te staan. Er zijn 3 manieren om dit te maken. Bij elke methode zal de stam klemmen in de basis. Als je het liever echt vastzet, kun je hier natuurlijk altijd schuin een schroefje door boven.

Manier 1.

Hierbij gebruiken we een halfronde tali paal. Deze zaag je af op ongeveer 30 centimeter. Vervolgens meet je af op ongeveer 15cm (halverwege). Nu is het belangrijk om te checken wat de diameter is van je stam aan de onderzijde. Omdat dit nog wel eens kan verschillen, is het belangrijk te checken. Zo weet je zeker dat je de juiste diameter boor pakt. Onze onderkant had een diameter van 11mm dus wij pakten de 10mm boor. Bij het boren in de tali paal hebben we hem iets ruimer geboord. Zo kun je de tonkin stam klemmen in de halfronde paal en je basis staat!

Manier 2.

Met de Moso paal gaat het ongeveer hetzelfde. Je zaagt de paal af op 30cm. Alleen blijft een paal niet zomaar liggen. Dus kun je met een schuurmachine (of met de hand met schuurpapier) de bamboe platschuren aan de onderzijde. Let op dat je niet te lang doorgaat, maar schuur de bamboe precies zodat het plat kan staan. Vervolgens maak je net als bij manier 1, een gat van de juiste diameter zodat je de stam erin kunt klemmen.

Manier 3.

Misschien heb je in het verleden al eens gewerkt met bamboe plaatmateriaal en heb je nog een stukje over. Als je een stuk plaatmateriaal hebt van ten minste 20mm dik en ongeveer 30x30cm groot, kun je hier een basis van maken. Boor wederom een gat van passende diameter in het midden van het plankje. Hier kun je de stam in klemmen.

Stap 3. De boom opzetten

Nu is het tijd om je kerstboom op te zetten. Hiervoor is het belangrijk dat je met de 21mm boor bij elke tak in het midden een gat boort. Voor de afwerking is het mooi om de gaten glad te schuren. Begin bij je langste tak en werk langzaam naar boven. Als je een tak hebt geboord, kan je deze op de stam zetten. Let hierbij op dat je hem op de juiste manier toevoegt: met je schuine zijde naar boven toe. Herhaal dit voor elke tak tot je boven bent.

Stap 4. Afwerking

Nu ben je eigenlijk klaar, maar er zijn nog een paar dingen te doen. Je kunt namelijk ervoor kiezen om de bovenkant vast te zetten. Dan zitten je takken echt vast. Dit is in principe niet nodig omdat het een decoratieboom is, maar het is wel handig als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt. Hierbij geld ook: door een klein schroefje door de stam te boren zit het vast. Let hierbij wel op dat je de bamboe even voorboort om scheuren te voorkomen.

Helemaal klaar! Nu kun je ervoor kiezen om er ballen aan te hangen, of bijvoorbeeld verlichting in te doen. Laat je ons weten via social media wat je ervan gemaakt hebt?

"