DIY - Zelf Bamboe vogelhuisje maken

DIY - Zelf Bamboe vogelhuisje maken

Creatief bouwen met Bamboology Reading DIY - Zelf Bamboe vogelhuisje maken 6 minutes Next 8x DIY inspiratie decoratie tak Java

Het is zeer gemakkelijk om zelf een bamboe vogelhuisje te maken. In deze tijden wordt het weer kouder en is het voor vogels fijn om ergens te kunnen schuilen en slapen. In het voorjaar kan je bamboe vogelhuisje gebruikt worden om een nestje in te maken. Er zijn verschillende manieren om een bamboe vogelhuisje te maken. Als je bijvoorbeeld een stuk met twee nodes hebt, hoef je enkel een gat te boren en je bent al klaar. In deze blog laten we zien hoe je op 2 manieren een dak kunt maken voor je bamboe vogelhuisje.

Je kunt ook de instructies vanaf onze TikTok volgen.

@bambooimport het gaat een beetje snel in de video, maar dit zijn makkelijke vogelhuisjes om te maken! #diy #easy #museumtime #lerenoptiktok ‚ô¨ Spongebob Tomfoolery - Dante9k Remix - David Snell

Manier 1 Puntdak met nok

De eerste manier is om een puntdak te maken. Het puntdak maak je vast aan een dun bamboestokje welke je tussen het bamboe klemt om het dak erop te zetten.

Bamboe benodigdheden

· Bamboepaal van circa 30cm en minimaal ø 10 cm als vogelhuisje

· Bamboepaal van circa 20cm van ø 7 tot 10 cm voor het dak

· Bamboepaal van circa 10cm en ongeveer ø 4 cm voor de dwarsbalk

Gereedschap

· Japanse zaag en/of zaagmachine

· Decoupeerzaag

· Boormachine

· Gatenboor van 3 à 4 cm.

· Schroefjes óf spijkers van circa 25mm

· Rasp of hand-schuurmachine

· Schroevendraaier en hamer

Stap 1. Basis maken

Controleer of de basis (bamboepaal van √∏10) geen gat in de node heeft. Anders kun je dit gemakkelijk vullen als je siliconen met wat zaagsel mengt. Meet 30 centimeter af en schets het schuine dak uit. Vervolgens zaag je de paal tot een punt. Dit kun je doen met een Japanse zaag, je kunt dit ook doen met met de zaagmachine om tijd te besparen.

Stap 2. Uitsparing voor het dak

Pak je korte bamboestok (√∏4) en teken deze af in de punt van het dak. Vervolgens gebruik je de decoupeerzaag om hier een uitsparing in te maken. Let op! Het is belangrijk dat de paal er gemakkelijk in past, maar hij kan beter klemmen door het aan de bovenkant iets smaller te maken. Zo weet je zeker dat het dak er niet zomaar af zal waaien, maar je hem er wel af kunt halen om het nest te ruimen. Het beste is als je hem met een tik van de hamer op zn plek zet.

Stap 3. 'Dakpannen' maken

Zaag van de paal van √∏7 een stuk van ongeveer 10cm af. Gebruik je schroevendraaier en hamer om de paal te doen splijten om de 5 centimeter. Gebruik je rasp of schuurmachine om deze af te vlakken aan de onderzijde. Zo kunnen ze straks mooi platliggen. Wij gebruikten een David schaaf.

Stap 4. Noklijn maken

Gebruik het overige deel van de ø 7 om de noklijn te maken. Hierbij is het wederom de bedoeling dat je de bamboe splijt. Ditmaal op ongeveer 6 à 7 centimeter afstand. Gebruik je rasp of schuurmachine om de randen te schuren.

Stap 5. Het dak bevestigen

Gebruik 2 van de 'dakpannen' aan beide kanten. Deze schroef je vast in de bamboestok van √∏4. De bamboe zal een kleine overhang hebben. Let op dat je de bamboe eerst moet voor boren alvorens de schroeven te boren. Vervolgens gebruik je de bamboe nok om het geheel af te dekken aan de bovenkant. Deze zal je ook eerst moeten voorboren. Nu kun je het dak op zijn plaats doen. Omdat, als het goed is, dit een beetje lastig gaat met de smalle gaten, kun je het dak met een tik van de hamer op zijn plek zetten. Zo kun je hem nog loshalen om bijvoorbeeld het nest te ruimen.

Stap 6. Het gat maken

Gebruik de gatenboor om het gat voor de vogels te maken. Doe dit recht onder de nok op ongeveer 10 centimeter van de onderkant.


Manier 2 Schuin dak

Deze manier lijkt wat simpeler, maar is misschien zelfs moeilijker. We gaan nu een vogelhuisje met één schuin dak maken.

Bamboe benodigdheden

· Bamboepaal van circa 30cm en minimaal ø 10 cm als vogelhuisje

· Bamboepaal van circa 15cm gemiddeld ø 7 tot 10 cm voor het dak

Gereedschap

· Japanse zaag en/of zaagmachine

· Boormachine

· Gatenboor van 3 à 4 cm.

· Schroefjes of spijker van circa 25mm

· Rasp of hand-schuurmachine

· Schroevendraaier en hamer

· 1 binddraadje of kort stukje ijzerdraad.

Stap 1. Basis maken

Controleer of de basis (bamboepaal van √∏10) geen gat in de node heeft. Anders kun je dit gemakkelijk vullen als je siliconen met wat zaagsel mengt. Meet 30 centimeter af en schets hoe je van achter naar voren met verloop zaagt. Vervolgens zaag je de paal. Dit kun je doen met een Japanse zaag, of je kunt tijd besparen met de zaagmachine.

Stap 2. Ring maken

Zaag de bamboe nogmaals in dezelfde hoek. Dit keer met een dikte van ongeveer 3 centimeter. Zo heb je een ring welke de basis zal zijn voor het schuine dak.

Stap 3. Dakpannen maken

Pak je stuk bamboe van √∏ 7. Gebruik je schroevendraaier en hamer om de paal te doen splijten om de 5 centimeter. Gebruik je rasp of schuurmachine om deze af te vlakken aan de onderzijde. Zo kunnen ze straks mooi platliggen. Wij gebruikten een David schaaf.

Stap 4. Dak maken

Gebruik je schroeven om de dakpannen vast te maken aan de ring. Werk met een overloop aan de voorkant. Schroef de bamboe op 1 à 2 plekken vast aan de ring.

Stap 5. Het dak vastmaken

We gebruiken twee schroefjes om het dak vast te maken. Schroef twee schroefjes voor de helft aan de achterkant van de bovenzijde recht boven elkaar. Gebruik een stukje ijzerdraad gebruiken om de dak-ring aan de bamboe vast te maken. Wikkel het touw hier omheen om het dak vast te maken. Let op! Als het huisje staat op een plek met veel wind, kun je dit het beste óók aan de voorkant doen.

Stap 6. Het gat maken

Gebruik de gatenboor om het gat voor de vogels te maken. Doe dit recht onder de nok op ongeveer 10 centimeter van de onderkant.


Als je het leuk vindt, kun je een dunne tonkinstok gebruiken om een zitstokje voor het gat van het vogelhuisje te maken. Je hebt vast nog wel een beetje bamboe over, dit zou je ook kunnen gebruiken als zitstokje. Zo weet je zeker dat je alles opgebruikt!

Ga je dit ook maken? Laat ons jouw resultaten zien op social media!

"