DIY - Zelf een Bamboe Bed Maken

DIY - Zelf een Bamboe Bed Maken

Deze handleiding laat zien hoe je zelf een bamboe bed kan maken met zeer eenvoudige handgereedschappen en zonder het gebruik van metalen spijkers of schroeven.

Welke Bamboe Palen heb je Nodig?

Welk Gereedschap heb je Nodig?

Stap 1: Dubbele Gaten Boren in het Bamboe Frame A

Zaag twee bamboe palen van 12 cm diameter af op 220 cm lengte (één kant van de paal zaag je af net ná de knoop). Boor vervolgens twee dubbele gaten door elk van de bamboe palen (A). Het eerste gat moet geboord worden op 8 cm (daar waar de knoop zit) en het tweede gat op 202 cm van het eerste gat (hart op hart). De gaten moeten een diameter hebben van 7 cm.

Stap 2: Enkele Gaten Boren in het Bamboe Frame A

Draai de bamboe palen 90° (A) en boor 4 enkele gaten (dus enkel door één kant van de paal). Boor het eerste gat op 24 cm van de top (de kant met de knoop), en de andere gaten steeds op 56 cm (hart op hart). Alle gaten moeten een diameter hebben van 7 cm.

Stap 3: Maak een Visbek Verbinding in de Bamboe Paal B1

Zaag een 12 cm diameter bamboe paal recht af op 105 cm (B1). Zaag vervolgens aan beide zijden van de paal een hoek van 45° af.

Stap 4: Maak een Visbek Verbinding in de Bamboe Paal B1

De tweede zaagsnede van 45° wordt gemaakt zoals aangegeven in de onderstaande tekeningen. De totale afmeting van punt tot punt moet 88 cm zijn.

Stap 5: Maak een Visbek Verbinding in de Bamboe Paal B1

Om de bamboe visbek verbinding af te maken moeten de randen van de bamboe paal geschuurd of uitgekerft worden en de scherpe punten afgerond worden. Dit alles om de bamboe verbinding mooi te laten aansluiten bij het assembleren van het bamboe bed frame.

Stap 6: Een Enkel Gat Boren in de Bamboe Paal B1

Boor een gat van 7 cm diameter in het midden van de langste kant van de bamboe paal (B1).

Stap 7: Dubbele Gaten Boren in de Bamboe Paal B2

Boor twee dubbele gaten door de twee uiteinden van de bamboe paal (B2). De gaten moeten geboord worden op 8,5 cm van de uiteinden en een diameter van 7 cm hebben.

Stap 8: Enkele Gaten Boren in de Bamboe Paal B2

Boor drie enkele gaten in bamboe paal (B2). Het eerste en laatste gat op 30,5 cm van de uiteinden, en één gat in het midden. Het middelste gat zou nu op 22 cm van de andere gaten moeten zitten (hart op hart).

Stap 9: Plaatsen van de Bamboe Dwarsliggers in het Bed Frame

Steek de 4 bamboe dwarsliggers (D) in de eerder gemaakte gaten van het bamboe frame (A).

Stap 10: In elkaar zetten van het Bamboe Hoofdeinde

Steek de twee hoofdeinde stokken (E) gelijktijdig door (B2) en in het frame (A) zoals afgebeeld in de onderstaande tekening.

Stap 11: In elkaar zetten van het Bamboe Voeteinde

De bamboe paal met visbek verbindingen aan de uiteinden (B1) wordt geplaatst aan de andere kant van het bamboe frame (A), ofwel aan de voorkant van het bed.

Stap 12: Aanspannen van het Bamboe Voeteinde

De bamboe paal met visbek verbindingen (B1) moet stevig tussen het frame vastzitten (A). Om het bed frame in de juiste positie te houden is het raadzaam om de bamboe paal vast te klemmen door gebruik te maken van een stevig stuk touw en een houten of metalen pen. Op deze manier kan je het frame aanspannen tot alles mooi aansluit. Dit is tevens een goed moment om het eventuele overtollige materiaal van de visbek verbinding (de punten kunnen deels de gaten overlappen) weg te snijden.

Stap 13: Bamboe Deuvels Maken

Om alle onderdelen van het bed vast te zetten hebben we bamboe deuvels nodig. Neem hiervoor een stuk bamboe van 5 cm diameter en 25 cm lengte (I) een snij met een mes de bamboe buis door in de lengte zodat je 8 gelijke delen overhoud. Deze bamboe latjes dienen om 20 cm lange bamboe deuvels mee te maken die aan een kant een diameter hebben van 1,5 cm en aan de andere kant 4 cm diameter.

Het is belangrijk dat deze bamboe deuvels een conische vorm hebben zodat ze stevig gaan vastzitten maar tegelijkertijd ook makkelijk zijn in te brengen. Ook is het van het grootste belang dat je de buitenste laag van de bamboe aan de deuvels laat zitten. Dit laagje van 1 mm dikte bezit zowat 90% van de sterkte van de bamboe. Voor dit bed heb je minstens 20 bamboe deuvels nodig.

Stap 14: Boren van Deuvel Gaten in het Bamboe Frame

Maak 8 gaten van ongeveer 8 mm diameter in het bamboe frame (A). Het is aanbevolen om de 4 dwarsliggers aan een kant vast te zetten alvorens de gaten te boren aan de andere kant. Als je de ene kant niet meteen vastzet kan het zijn dat de geboorde gaten iets kunnen verschuiven, wat de montage bemoeilijkt.

Stap 15: Vastzetten van de Bamboe Deuvels in het Bed Frame

De bamboe deuvels worden met een hamer door de gaten geklopt totdat ze onderaan uit het laatste gat tevoorschijn komen. Eens de deuvel goed vast zit mag je de gedeeltes die uitsteken afzagen. Sommige meubelmakers brengen een druppeltje houtlijm aan alvorens de deuvels in de gaten te kloppen maar dit is niet verreist om een stevige verbinding te maken.

Stap 16: Visbek Verbindingen maken in de Bamboe Bedpoten

Maak visbek verbindingen in de bamboe bedpoten zoals beschreven staat in stappen 3,4 en 5. Het enige verschil is nu dat één kant van de poot een visbek verbinding moet hebben en de andere kant moet eindigen op een knoop (om te vermijden dat de bamboe gaat splijten). De bedpoten moeten aan de langste kant 28 cm hoog zijn en aan de laagste kant 23 cm.

Stap 17: Plaatsen van de Bamboe Bedpoten

De stukjes bamboe (F) worden gebruikt als steun voor de bedpoten net zoals de bamboe staanders (E) van het hoofdeinde. Beiden dienen om in de bamboe bedpoten (C) te schuiven voor extra stabiliteit en stevigheid.

Stap 18: Vastzetten van de Bamboe Bedpoten

De bedpoten worden vastgezet met twee deuvels zoals afgebeeld in de tekening. De gaten voor de deuvels hebben een diameter van 8 mm.

Stap 19: Enkele Gaten Boren in de Bamboe Paal B3

Boor 3 enkele gaten van 7 cm diameter in de bamboe paal van het voeteinde (B3). Het eerste en laatste gat dienen geboord te worden op 8,5 cm van de uiteinden. Het derde gat moet geboord worden in het midden van de bamboe paal wat op 44 cm afstand ligt (hart op hart) van de twee andere gaten.

Stap 20: Plaatsen van het Bamboe Voeteinde B3

Plaats de bamboe plug (G) in het midden van het voeteinde (B1) en plaats de bamboe paal (B3) erover. De bamboe plug helpt met het versterken van het bamboe bed frame.

Stap 21: Vastzetten van de Deuvels in het Bamboe Voeteinde B3

Boor 4 gaatjes van ongeveer 8 mm diameter in het bamboe voeteinde zoals getoond in de afbeelding. Boor de gaten niet precies in het midden van de verbinding voor extra stevigheid. Breng de deuvels in en klop ze vast. Zaag of knip vervolgens de uitstekende gedeeltes van de deuvels af.

Stap 22: Enkele Gaten Boren in het Hoofdeinde B4

Boor 5 gaten van 7 cm diameter in de bamboe paal van het hoofdeinde (B4). Het eerste en laatste gat dienen geboord te worden op 8,5 cm van de uiteinden, en de drie andere gaten op 22 cm afstand van elkaar (hart op hart).

Stap 23: Plaatsen van het Bamboe Hoofdeinde

Steek de 3 bamboe staanders (H) in het bamboe bed frame (B2) en plaats bamboe paal (B4) erbovenop.

Stap 24: Vastzetten van de Deuvels in het Bamboe Hoofdeinde B4

Boor 10 gaatjes van ongeveer 8 mm diameter in het bamboe hoofdeinde zoals te zien is onderstaande afbeelding. Boor de gaten niet precies in het midden van de verbinding voor extra stevigheid. Breng de deuvels in en klop ze vast. Zaag of knip vervolgens de uitstekende gedeeltes van de deuvels af.

Stap 25: Afzagen van het Bamboe Frame

Zaag het overtollige materiaal van het frame (A) af en bedek de gaten met een rond plaatje van MDF of Multiplex. Teken de bamboe paal af op een houten plaat en zaag het ronde plaatje uit met een wipzaag. Het houten plaatje kan dan op het uiteinde van de bamboe paal gelijmd worden met houtlijm. Als alternatief kan je ook een bamboe knoop in de bamboe paal aanbrengen voor een natuurlijker uitzicht.

Stap 26: Een Bamboemat maken

Herhaal deze stappen bij 3 bamboe stokken van 5 cm diameter en 190 cm lengte (J). Als alternatief kan je ook gespleten bamboematten gebruiken voor de bedbodem.

1. Maak enkele zaagsneden aan de buitenkant van de bamboe knopen (ringen) om de weerstand van de bamboestok te verminderen.

2. Maak afwisselend insnijdingen in de aangrenzende internodes (holle gedeelte van de bamboestok tussen de ringen), zodat de bamboe niet volledig splitst.

3. Maak één lange zaagsnede over de gehele lengte van de bamboestok.

4. Trek de bamboestok open totdat je de knopen hoort breken en je een platte mat overhoudt.

Stap 27: Plaatsen van de Bamboematten

Leg de bamboematten op de dwarsliggers en maak ze vast met nietjes of binddraadjes. De buitenlaag van de matten moet aan de bovenzijde te zien zijn.

Stap 28: Afmetingen van het Bamboe Bed

En dat is hoe je zelf een bamboe bed maakt, nu is het jouw beurt!

Bron: Vertaald van Vctecbamboo

"