Bamboe Gevelbekleding parkeergarage in Den Haag

Bamboe Gevelbekleding parkeergarage in Den Haag

Bamboo Import heeft in samenwerking met Ballast Nedam Parking eerder dit jaar de opdracht gekregen om de bamboe gevelbekleding aan te leveren voor de nieuwe parkeergarage in Den Haag. Het unieke ontwerp is gerealiseerd door Moke Architecten uit Amsterdam.

Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn bamboestammen gebruikt voor het bekleden van een parkeergarage in de Benelux. Door het gebruik van bamboepalen is dit project milieuvriendelijk, duurzaam en innovatief.

Bamboe is een gigantische grassoort en tevens de snelst groeiende plant ter wereld. Bamboe plantages kunnen jaarlijks selectief geoogst worden zonder ze opnieuw te moeten aanplanten, daarom is bamboe een fantastisch en duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld tropisch hardhout.

Hoewel er wereldwijd meer dan 1.575 bamboesoorten bestaan, is er maar een soort reuzenbamboe die wij gebruiken voor constructieve doeleinden: Guadua angustifolia. Guadua bamboe is een tropische, Zuid-Amerikaanse bamboesoort, waarvan de vezels een hogere treksterkte hebben dan mild staal (vandaar ook de bijnaam "plantaardig staal" of "sterkste bamboesoort ter wereld"). Onze guadua bamboepalen worden speciaal gekapt en behandeld zodat ze voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.

Het gebruik van bamboepalen in moderne Europese architectuur is tot op heden nog zeer beperkt, mede doordat onze bouwregelgeving hiervoor nog niet is voorzien. Ook zijn de mechanische eigenschappen van bamboe onvoldoende gekend, dit in tegenstelling tot vele Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen waar bamboe wel veel wordt gebruikt. Zo wonen er wereldwijd 1 miljard mensen in huizen die gemaakt zijn van bamboe.

Een eigenschap van bamboe is dat de palen hol zijn van binnen. Dit zorgt ervoor dat het verbinden van bamboe niet evident is. Om de installatie van de bamboepalen te vergemakkelijken heeft Bamboo Import speciale RVS klemmen ontwikkeld die reeds gemonteerd op de bamboepalen werden aangeleverd.

De eerste fase van de bamboe parkeergarage in Den Haag telt 2 etages waarvoor we 2,37 km Guadua bamboepalen hebben aangeleverd. In een tweede fase komen er nog 5 verdiepingen bij wat in totaal parkeergelegenheid biedt voor zo'n 250 auto’s.

 

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Ontvang als eerste informatie over onze nieuwste producten en exclusieve aanbiedingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van duurzaamheid en bamboe.