• checkmarkWebshop beoordeeld met 4.9/5
  • checkmarkShowroom & Showtuin
  • checkmarkLevering uit voorraad
  • Beoordeeld met 4.9/5
  • Showroom & Showtuin
  • Levering uit voorraad

Webshop beoordeeld met 4.9/5

Showroom & Showtuin

Levering uit voorraad

Afhalen / Showroom?
Lara
08 / 06 / 2021
[post-views]

DIY

- Zelf een bamboe plantenbak maken

Wij krijgen wel vaker foto’s van klanten die zelf een plantenbak hebben gemaakt van onze bamboe. Als wij die plaatsen komen er vaak veel vragen van hoe dat nou moet. Het is vrij makkelijk om zelf een plantenbak te maken van bamboe. In deze blog leer je hoe.

Benodigdheden:

Je kunt hier een pakket kopen speciaal om een plantenbak mee te maken. 

Hierin zit 80-100cm bamboe, genoeg touw voor 1 plantenbak en een boor. Als je zelf nog bamboe hebt liggen is het goed te kijken naar de diameter van de stok. De diameter van de stok is leidend in hoe diep de plantenbak wordt, hoe groter hoe beter dus.

Om je visueel te helpen bij het maken van een plantenbak hebben we ook een video op onze IGTV staan. 

foto 2 1

Stap 1. Bepaal hoe lang je je plantenbak wilt hebben

Bij deze stap gaat het om te bepalen hoe lang/groot de plantenbak mag zijn. Op de video is een variant met 1 en 2 bakken te zien. Het is ook nog mogelijk een met 3 bakken te maken. Dit ligt ook maar net aan de ruimte die je hebt. Zorg dat je voldoende ruimte bij beide schotten hebt. Reken ongeveer 20 centimeter.

Stap 2. Inzagen van de zijkanten

Neem op een paar centimeter van het schot (aan de binnenkant) en zaag tot ongeveer de helft in. Meet af dat je dit aan de andere kant net zo diep doet. Zo heb je dan twee ingezaagde stukken aan beide kanten van de plantenbak.

Stap 3. Schaal losmaken

Zet een beitel of schroevendraaier haaks op het bamboe ter hoogte van waar je hem hebt ingezaagd. Hier geef je een paar tikken met een hamer. Bamboe splijt altijd in de lengte. Je kan zo dus met relatief weinig moeite de bamboe doen splijten tot het uiteinde. Herhaal dit voor de andere zijde. Dan kun je als je goed gezaagd hebt de halve schaal er zo uit halen. Tip: deze is weer super leuk te gebruiken bij een bamboe windgong. Lees meer daarover in deze blog.

foto 3

Stap 4. Bijschaven van de randjes

Na het los tikken van de halve schaal heb je vaak onregelmatige randjes met veel kans op splinters. Als je net als ons een scherpe beitel hebt, kun je het met de beitel bijschaven. Anders is er nu ook voldoende ruimte om met je zaag alles gelijk te maken.

Stap 5. Gaten boren voor het touw

Nu is het tijd om met de boormachine en de bamboeboor 10mm gaten te boren aan beide kanten. Je kunt er voor kiezen om 1 gat te boren aan elke kant en het touw dus recht te knopen. Je kunt er ook voor kiezen om twee gaten te boren en zo twee lussen te maken aan beide kanten. Maar voordat je het touw er in doet is het tijd voor de volgende stap.

foto 4 1

Tip: Als je de plantenbak buiten ophangt (waar er regenwater in kan lopen) is het belangrijk om ook gaten in de onderkant te boren. Je hoeft dan ook geen gebruik te maken van een plastic bekleding. Dit is om te voorkomen dat er te veel water in gaat staan en de plant als het ware verzuipt.

Stap 6. Schuren, schuren, schuren!

Ookal heb je het al een beetje bijgeschaafd, het is wel belangrijk alle randjes nog goed te schuren. De pas geboorde gaten kun je ook mooi schuren aan de binnenkant. Zo weet je zeker dat je dat geen splinters kunt krijgen.

Stap 7. Het bamboe behandelen

Omdat je lekker aan het werk bent geweest met het bamboe staat hij helemaal open. Om de bamboe een mooie gevoede uitstraling te geven, raden wij je aan om hem in te smeren met Bamboo Booster olie. Gebruik een onderhoudsdoekje en met een klein beetje booster kun je de bamboe mooi oppoetsen. Wacht ongeveer een uur nadat je dit gedaan hebt voordat je verder gaat. Zo kan de olie goed in de bamboe trekken.

Stap 8. Het touw rijgen

Nu gaan we eindelijk het touw er doorheen doen. Het manillatouw wil soms wat rafelen aan de uiteindes. Goed afknippen en er dan gelijk doorsteken. Dan kun je aan de binnenkant een simpele knoop maken. Voor onze bloembakken hebben we drie verschillende ophangmanieren gebruikt. Je kunt op de video goed zien hoe ze alle drie hangen. De eerste is met 1 lang stuk touw welke door beide gaten gaat. De tweede heeft twee kleine lusjes op aan op te hangen. De laatste heeft twee losse stukken touw om hem aan op te hangen. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je hier kiest, het gaat om wat je zelf het mooist vindt. 

foto 5

Stap 9. Beplanten!

Nu kun je er leuke plantjes of bloemetjes in doen. Als je het binnen hangt is het leuk om er bijvoorbeeld basilicum, munt of tijm in te doen. Voor deze buiten bakken hebben wij gekozen om deze leuke bloemen er in te doen. Het is wel belangrijk dat je een plastic bekleding in doet om te voorkomen dat de bamboe van binnenuit gaat rotten. Je kunt dit doen met worteldoek, of gewoon een vuilniszak openknippen. Met je plantjes kun je de randjes mooi wegwerken zodat het niet opvalt.

Dan is het enkel nog ophangen waar je wilt en je bamboe plantenbak is klaar! Heb jij de plantenbak ook gemaakt? Hoe was dat gelukt? Laat het ons weten via social media!

ideal-logo
512px-Klarna_Payment_BadgeBetaal logo paypalApple betaal kaart

Bringing The Quality of Bamboo To Europe

Openingstijden
Ma-Vr: 08:00-17:30   Za: 09:00-15:00

klik hier voor de openingstijden op feestdagen
Compenseer CO2 met Bamboo Credits
Algemene voorwaarden | Privacy- en Cookieverklaring
Copyright © 2012 – 2022
chevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram